Федерација/БиХ

Нешић позвао Њемачку да повуче Шмита – да не срамоти себе и не понижава БиХ

УКАЗАО ДА У БиХ БОРАВИ НА ОСНОВУ НОТЕ АМБАСАДЕ ЊЕМАКЕ, А НЕ РЕЗОЛУЦИЈЕ СБ УН
  • Министар безбједности у Савјету министара БиХ Ненад НЕШИЋ: Шмит сам себе назива високим представником, нелегитимно се представљајући, јер је само дипломата Њемачке у БиХ. Зашто му је одобрен боравак у просторијама ОХР, међународне организације са дипломатским статусом у БиХ, и зашто користи њене ресурсе – питање је за њих, а не за домаће органе власти
  • Од Граничне полиције БиХ добио одговор да је Шмит лани унио три „дуге цијеви“ у БиХ, на шта нема право према важећим законима који се односе на оружје, као и да је то оружје накнадно враћено у Њемачку

МИНИСТАР безбједности у Савјету министара Ненад Нешић рекао је данас да је Кристијан Шмит њемачки грађанин који на простору БиХ борави на основу дипломатске ноте Амбасаде Њемачке у БиХ, а не на основу резолуције Савјета безбједности УН, што указује да није легитиман.

– Боравак Шмита у БиХ је најавила њемачка Амбасада, што говори да је он представник Њемачке, а не УН-а и да је нелегитиман и да се лажно представља – рекао је Нешић на конференцији за новинаре у Сарајеву на којој је представио информације безбједносних агенција о боравку Шмита у БиХ.

Подсјетио је на процедуру именовања високог представника у БиХ, наводећи да та процедура у случају Шмита није испоштована и да он нема легитимитет.

Нешић је истакао да Шмит сам себе назива високим представником, нелегитимно се представљајући, јер је само дипломата Њемачке у БиХ.

– Зашто му је одобрен боравак у просторијама ОХР-а, међународне организације са дипломатским статусом у БиХ, и зашто користи њене ресурсе, питање је за њих, а не за домаће органе власти – рекао је Нешић.

Он је истакао да жели поштовање правила и владавину права, позвавши Њемачку да не срамоти себе и не понижава БиХ, те да повуче дипломату који нема мандат.

Позвао је Тужилаштво БиХ да о свему што је данас изнио поведе истрагу и обавијести јавност о резултатима.

– Позивам Тужилаштво да поштује институције, када већ поступа по наредби нелегитимног Шмита. Ја сам спреман да се на њихов позив одазовем и предочим све доказе – рекао је Нешић.

Навео је и да Шмита не обезбјеђује Дирекција за координацију полицијских тијела нити му пружа полицијску пратњу, а према правилима, ако се ради о виском представнику, требало би да буде присутна на подручју гдје се он налази.

Нешић је истакао да је од Граничне полиције БиХ добио одговор да је Шмит лани унио три „дуге цијеви“ у БиХ, на шта нема право према важећим законима који се односе на оружје, као и да је то оружје накнадно враћено у Њемачку.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар