Одабрано Федерација/БиХ

Новаковић Бурсаћ у ПС Савјета Европе: Нису тачни наводи у извјештају о изборима у Србији

УПОЗОРИЛА ДА НЕ СТОЈИ НИ ТВРДЊА О МАНИПУЛАЦИЈИ ГЛАСОВИМА ГРАЂАНА РС СА ДРЖАВЉАНСТВОМ СРБИЈЕ
  • Сњежана Новакопвић Бурсаћ указала да су лидери листе „Србија против насиља“ тврдили да је више од 40.000 бирача илегално доведено у Београд на гласање из БиХ, укључујући и Републику Српску, а да је број бирача са правом гласа на београдским изборима 2023. године порастао за свега 13.000 или 0,81 одсто у поређењу са београдским изборима 2022. године
  • Прецизирала и упозорила: „Чињеница је да је на дан избора из БиХ у Србију ушло укупно 20.368 лица, многи због путовања и пословања, многи чак ни са држављанством Србије, многи од њих су дјеца, што даље побија тврдњу о нелегалном превозу бирача. Ови подаци категорички оповргавају све наводе чак и у овом извјештају“

ЧЛАН парламентарне делегације БиХ Сњежана Новаковић Бурсаћ истакла је на засједању Парламентарне скупштине Савјета Европе да нису тачни наводи у извјештају о изборима у Србији о „манипулацији гласањем, посебно грађана Републике Српске који имају држављанство Србије, што је изазвало постизборне протесте“, те да је непотребно да то буде унесено у тај документ.

Бурсаћева, која је данас изабрана за потпредсједника Парламентарне скупштине Савјета Европе, истакла је да су парламентарци преузели да задрже одговорност за резултате рада и да сачувају релевантност ријечи које изговарају или пишу, јер углед, утицај и релевантност парламената, укључујући и Парламентарну скупштину Савјета Европе, јесу и треба да буду засновани на истини и позитивним резултатима њиховог рада.

Она је током расправе о изборима у Србији нагласила како сматра да званични материјали Скупштине не би требало да садрже изјаве засноване на дјелимичним и нетачним „наводима“, већ само на тачним и релевантним подацима.

У том контексту цитирала је параграф 101 овог извјештаја, гдје се наводи да је „делегација Парламентарне скупштине Савјета Европе упозната са кредибилним наводима о манипулацији гласањем, укључујући миграцију бирача /посебно грађана Републике Српске из БиХ који имају држављанство Србије/ и фантомских гласача, што је изазвало постизборне протесте“.

– Поменути наводи нису вјеродостојни, једноставно зато што нису тачни, а њихово уношење у извјештај је непотребно и нетачно. Важно је напоменути да је учешће грађана који живе у иностранству на изборима широко прихваћена пракса у многим европским и балканским земљама и чини се да је пракса прихватљива свуда /у Хрватској, Албанији или БиХ/, осим у Србији – навела је Бурсаћева.

Према њеним ријечима, лидери листе „Србија против насиља“ су тврдили да је више од 40.000 бирача илегално доведено у Београд на гласање из БиХ, укључујући и Републику Српску.

Бурсаћева је напоменула да је број бирача са правом гласа на београдским изборима 2023. године порастао за свега 13.000 или 0,81 одсто у поређењу са београдским изборима 2022. године.

– Чињеница је да је на дан избора из БиХ у Србију ушло укупно 20.368 лица, многи због путовања и пословања, многи чак ни са држављанством Србије, многи од њих дјеца, што даље побија тврдњу о нелегалном превозу бирача. Ови подаци категорички оповргавају све наводе чак и у овом извјештају који постављају питање о њиховим намјерама – нагласила је Бурсаћева, која је делегат српског народа у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ.

Истина је, навела је Бурсаћева, да је група опозиционих партија кренула у протесте са циљем да поништи читав изборни процес у Београду, али њихови или било чији изборни резултати или преференције не би требало да буду основа за ширење лажи, па чак и мржње према грађанима који имају двојно држављанство и право гласа у складу са изборним законодавством.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар