Одабрано Федерација/БиХ

Новић: Тек предстоји темељно поспремање унутар Обавјештајно-безбједносне агенције

МОРА БИТИ РАСВЈЕТЉЕНО КОЈЕ СУ ЗЛОУПОТРЕБЕ ВРШЕНЕ УНУТАР ОБА
  • Драго ми је да је коначно завршена сага о избору директора и замјеника директора ОБА. Радује ме што на чело ове агенције долазе три искусна човјека из области обавјештајне службе, што су сва тројица дугогодишњи руководиоци ОБА и мора се признати да је ријеч о великим професионалцима
  • Видјећемо које су злоупотребе вршене против једног народа, односно против Републике Српске и цијенићемо их онолико колико буду идентификовали све оне унутар службе који су били паралелно укључени у злоупотребе које су биле евидентне свих ових година рада сад већ бившег директора ОБА Османа Мехмедагића
  • Посебно треба да се утврди како су цурили документи и откуда документи ОБА у различитим агенцијама, у различитим министарствима и код различитих појединаца

ПРЕДСЈЕДАВАЈУЋИ Клуба српског народа у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Средоје Новић рекао је да је охрабрујући почетак рада власти на нивоу БиХ, да се дијалогом требају рјешавати отворена питања и унутар БиХ и са сусједима, те да предстоји и темељно поспремање унутар неких институција, попут Обавјештајно-безбједносне агенције /ОБА/ БиХ.

– Драго ми је да је коначно завршена сага о избору директора и замјеника директора ОБА. Радује ме да на чело ове агенције долазе три искусна човјека из области обавјештајне службе, да су сва тројица дугогодишњи руководиоци ОБА и мора се признати да је ријеч о великим професионалцима – рекао је Новић у интервјуу Срни.

Новић је додао да ће се, без обзира на њихово искуство, њихов рад цијенити тек онда када се коначно сазна и они се огласе надлежним органима које су то злоупотребе које су вршене унутар ОБА.

– Видјећемо које су злоупотребе вршене против једног народа, односно против Републике Српске и цијенићемо их онолико колико буду идентификовали све оне унутар службе који су били паралелно укључени у злоупотребе које су биле евидентне свих ових година рада сад већ бившег директора ОБА Османа Мехмедагића – нагласио је Новић.

Новић је истакао да ће посебно бити интересантно да се Заједничкој комисији за надзор над радом ОБА доставе подаци о томе који су то акти били донесени супротно прописима и Закону о обавјештајно-безбједносној служби у БиХ.

– Биће занимљиво видјети који су то интерни акти, правилници, упутства, смјернице доношени којима се тежило да се искључиво у име једне политичке странке у БиХ дјелује против друга два народа, што је недопустиво. Онолико колико ова тројка на челу ОБА буде политички хтјела да се заиста дистанцира од свих политичких партија без обзира према којој имају више или мање симпатија и покажу овој земљи да желе да буду професионални, толико ће ОБА онда радити посао за који је надлежна – напоменуо је Новић.

Новић је поручио да неће положити испит ако истовремено не буду и сами донијели своје акте којима ће регулисати сва та питања.

– Посебно треба да се утврди како су цурили документи и откуда документи ОБА у различитим агенцијама, у различитим министарствима и код различитих појединаца. Пред ОБА стоји један од изузетно тешких задатака и чини ми се да ће то бити приоритет њиховог рада, али и комисије за надзор над њиховим радом која ће, надам се ускоро, бити формирана у парламенту БиХ – истакао је Новић.

На питање да ли ће актуелно парламентарно партнерство на нивоу БиХ издржати све изазове који су пред БиХ с обзиром на то да је БиХ добила кандидатски статус, Новић је рекао да су први кораци које предузима новоформирана власт на нивоу БиХ охрабрујући.

– То указује да има жеље да се брже рјешавају нека питања која су пред БиХ и нису то само кадровска питања, иако мислим да је изузетно важно да се предузму одређене мјере на замјени једног броја људи којима је одавно истекао мандат, а ријеч је о људима који више немају кредибилитет и који су служили у политичке сврхе на одређеним позицијама – оцијенио је Новић.

Новић је навео да поздравља брз поступак смјена одређених људи са руководних позиција, а посебно у агенцијама које морају радити у складу са законом, а не у служби захтјева одређених политичких партија.

– Међутим, морамо сачекати одређени период да се и екипе које су формиране, а прије свега Савјет министара, међусобно усагласе о низу крупних питања и то не смије да се ради на темељу неких међусобних уцјена или опструкција, него то треба чинити са довољно мудрости и политичке, и људске и моралне, да се договарају и мимо сједница о томе како разријешити крупна политичка питања о којима су разговарали приликом формирања власти – поручио је Новић.

Новић је напоменуо да посебно очекује да се министри у неким министарствима, попут Министарства иностраних послова у Савјету министара, позабаве знатно више унутрашњом организацијом министарства, разријеше питања међусобних сукобљавања, па и оних националних.

– Не смије им се позиција свести на ходање по свијету. Очекујем да ће коначно свјетло дана угледати и закон о спољним пословима БиХ – нагласио је Новић.

Новић је напоменуо да би било природно да Савјет министара заузима дугорочне стратешке ставове у односима са сусједима, са регионом и земљама Европе.

– Очекујем да Предсједништво БиХ као надлежно за спољну политику утврди такве ставове и да сви министри, директори агенција и свих других институција у комуникацији са сусједним партнерима и другим у свијету спроводе такве договоре. У противном, уколико се само буду састајали и не буду званично рјешавали сва отворена питања и приоритете који стоје пред БиХ и сусједним земљама, само ће се губити вријеме – рекао је Новић.

Новић је додао да не треба манифестационо политизовати границу између БиХ и Србије, јер је очигледно да бошњачки члан Предсједништва БиХ Денис Бећировић на томе покушава градити свој однос, а да не помиње да је такође неријешено питање границе са Хрватском.

– То је недопустиво. Ти треба да пронађу документ од прије десет до 15 година из кога је видљиво да је био постигнут договор са Србијом око границе и тада је СДА није хтјела да испоштује договор – подсјетио је Новић и додао да очекује састанке Савјета министара са владама Србије и Хрватске и да од њих очекује конкретне закључке и да их реализују.

Коментаришући реаговање делегата из СДА на конститутивној сједници Дома народа на којој су оптужили делегате српског и хрватског народа да им бирају руководство Дома, Новић је рекао да је ријеч о цинизму СДА.

– Они држе сада лекције и оптужују друга два народа како раде против интереса Бошњака, а заборављају да су 2014. године, када је СНСД био већински побједник и у парламенту БиХ, у договору са СДС-ом и ПДП-ом и другима управо они прегласали СНСД. Сада се то прегласавање десило њима након неколико година – навео је Новић.

Новић је констатовао да СДА не може да преболи да је након дугогодишње владавине отишла у опозицију и видјеће се какве ће турбуленције настати унутар те странке јер она није навикла да буде ван власти од рата до сада.

Коментаришући чињеницу да Федерација БиХ још није формирала власт и да је неизвјесно када ће то учинити, Новић је рекао да у Федерацији БиХ годинама није формирана власт на темељу изборних резултата.

– Неспорно је да су то подржавали неки међународни званичници, институције и амбасаде. О тренутном стању у Федерацији БиХ мора озбиљно да се замисли Кристијан Шмит јер уколико је хтио нешто да ријеши, а очигледно није, могао је ријешити питање деблокаде федералне власти – сматра Новић.

Он је напоменуо да је неспорно да ОХР-у одговара овакво стање да могу кокетирати са онима који цијели овај процес коче.

– Тужно је што нико не жели у Федерацији да прозове кривце за такво стање јер у Федерацији и нема Срба, који тамо нису криви и нису проблем, али о томе се ћути – закључио је Новић.

(Срна)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар