Вијести Федерација/БиХ

Очекивана гложења хрватских и бошњачких посланика поводом Изборног закона БиХ

БОЈАНА КРИШТО: „У ОВОМЕ СУ И НЕКЕ НАМЈЕРЕ О КОЈИМА НЕ БИХ ДА ГОВОРИМ“
  • Шеф Клуба посланика ХДЗ-а Никола Ловриновић указао да је приједлог закона који су поднијели посланици СДА противуставан, јер, како је навео, опет неко жели да неком другом бира политичке представнике
  • Садик Ахметовић из Независног блока сматра да су и тај, као и понуђени приједлог измјена Изборног закона који је упутио ХДЗ, унапријед осуђени на пропаст и да могу чак и да дестабилизују ситуацију у БиХ

РАСПРАВУ у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ о Приједлогу закона о измјенама Изборног закона БиХ, чији су предлагачи посланици СДА, обиљежили су супротстављени ставови посланика из реда бошњачког и хрватског народа.

Предлагачи овог закона су Амир Фазлић, Нермина Капетановић, Шефик Џаферовић, Сафер Демировић, Хазим Ранчић, Асим Сарајлић и Шемсудин Мехмедовић.

Образлажући овај приједлог, Џаферовић је навео се ова иницијатива не односи на избор чланова Предсједништва БиХ, него на попуну Дома народа Парламента Федерације БиХ /ФБиХ/ и рјешење за изборе у Мостару.

Шеф Клуба посланика ХДЗ-а Никола Ловриновић сматра да је овај приједлог противуставан, јер, како је навео, опет неко жели да неком другом бира политичке представнике.

Ловриновићу је критиковао и рјешење које СДА нуди за Мостар, истичући да у том граду нису страдали само Бошњаци, те да су и Хрвати страдали у рату у другим градовима у ФБиХ.

Он је нагласио да заступа искључиво политичке интересе хрватског народа у БиХ.

Садик Ахметовић из Независног блока сматра да су и овај, као и понуђени приједлог измјена Изборног закона који је упутио ХДЗ, унапријед осуђени на пропаст и да могу чак и да дестабилизују ситуацију у БиХ.

Он се заложио са симетрична уставна рјешења у ентитетима, како би дошло до прихватљивог изборног закона, који неће бити ни против кога, већ ће одражавати интересе свих народа и грађана у БиХ.

Предсједавајући Представничког дома Борјана Кришто из ХДЗ-а БиХ нагласила је да је приједлог СДА неуставан и супротан одлуци Уставног суда БиХ о конститутивности народа у БиХ.

Она је поновила да се противи пракси да један народ бира политичке представнике другом народу у БиХ, те изнијела низ примједби на рјешења за изборе у Мостару, која су, како каже, супротна Уставу ФБиХ.

„Приједлог СДА је противуставан и неприхватљив, јер садржи неке намјере о којима сада нећу да говорим”, рекла је Кришто.

Посланик НДП-а Момчило Новаковић изразио је сумњу у “проходност” овог приједлога закона, истичући да овај проблем треба ријешити проналажењем рјешења у ФБиХ, а који ће Република Српска прихватити.

Он сматра да шансу треба дати преговорима, те да не треба доводити у питање примјену резултата предстојећих општих избора у БиХ.

Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ обавио је без дискусије расправу о Приједлогу закона о допунама Оквирног закона о високом образовању у БиХ, као и Приједлог закона о допунама Закона о спорту у БиХ.

Расправа је обављена и о Приједлогу закона о измјени и допунама Закона о омбудсману за људска права БиХ, чији је предлагач Савјет министара, а посланик СНСД-а Душанка Мајкић рекла је да је ово лош приједлог који не треба прихватити, јер није проводив у пракси, у чему ју је подржао и посланик НДП-а Момчило Новаковић.

(Срна)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар