Федерација/БиХ

Плацер: Тешко се може спријечити враћање БиХ на више војски ако то буде нормалан законодавни процес

ИЗЈАВА БЕЧКОМ „СТАНДАРДУ“ КОМАНДАНТА ВОЈНЕ МИСИЈЕ ЕУФОР ГЕНЕРАЛА АЛЕКСАНДЕРА ПЛАЦЕРА
  • Коментаришући најаву да ће се Република Српска повући из Оружаних снага БиХ и створити своју посебну војску, Плацер признао да „заједничка војска није утемељена на Дејтонском мировном споразуму“
  • Нагласио: да би од Оружаних снага БиХ настале двије војске – томе би требало да претходи основни политички и војни консензус. Уколико, како каже, не буде политичког консензуса за тако нешто, онда би „процјена безбједносне ситуације морала да буде сасвим другачија“
  • Поводом актуелне расправе о продужењу мисије ЕУФОР Алтеа у Савјету безбједности: «Мандат ЕУФОР-а и његови задаци потпуно су одвојени од цивилних задатака високог представника. С војне тачке гледишта, не би било никакве разлике да се из текста мандата ЕУФОР избришу референце на ОХР како бисмо продужили нашу мисију. Да ли би то наштетило Дејтонском споразуму, то је друго питање»

КОМАНДАНТ војне мисије ЕУФОР-а у БиХ, аустријски генерал Александер Плацер каже да у изјавама српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика не види „никакву класичну војну пријетњу“.

Плацер је у изјави за бечки дневник Стандард оцијенио да је „безбjедносна ситуација у БиХ стабилна“.

Коментаришући најаву да ће се Република Српска повући из Оружаних снага БиХ и створити своју посебну војску, Плацер каже да „заједничка војска није утемељена на Дејтонском мировном споразуму.“

Подсјетио је да су према Дејтонском споразуму постојале три војске у зависности од етничких група, а да је затим створена заједничка војска на основу, како каже, националне воље.

Према његовим ријечима, међународна заједница тешко може да спријечи враћање на више војски, ако се то буде одвијало кроз нормалан законодавни процес.

Истакао је да, у случају да се војска распадне и из ње настану двије војске, томе би, каже, требало да претходи основни политички и војни консензус.

Уколико, како каже, не буде политичког консензуса за тако нешто, онда би „процјена безбједносне ситуације морала да буде сасвим другачија“.

-Морамо то пажљиво посматрати – рекао је Плацер и додаје да је примијетио одређену напетост међу становништвом. Он то тумачи тако што каже да „медији и политичари држе становништво у сталном стању кризе“.

Плацер је истакао и да врста опреме коју користи полиција у Републици Српској одговара међународним стандардима.

-И у Аустрији имамо дуге пушке – навео је он.

Поводом актуелне расправе о продужењу мисије ЕУФОР Алтеа у Савјету безбједности, Плацер истиче да су мандат ЕУФОР-а и његови задаци „потпуно одвојени од цивилних задатака високог представника”.

С војне тачке гледишта, не би било никакве разлике да се из текста мандата ЕУФОР-а избришу референце на ОХР како бисмо продужили нашу мисију. Да ли би то наштетило Дејтонском споразуму, то је друго питање – рекао је и истакао да то не може да процијени.

(Танјуг)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар