Федерација/БиХ

„Политика“: Из Сарајева траже да Човић одговара по „Инцковом закону“

ЗАТО ШТО ЈЕ БИО НА МОСТАРСКОЈ ПРОМОЦИЈИ КЊИГЕ ХАШКОГ ОСУЂЕНИКА ВАЛЕНТИНА ЋОРИЋА
  • Драган ЧОВИЋ објаснио да је на промоцију дошао као представник ХНС-а, то јест, како је појаснио, организације која „чува веродостојност о домовинском рату и која чува част њених бранитеља”
  • Аплаузи које је у Мостару добио осуђеник за злодела током рата – који се у књизи бавио тајном производњом вина у хашкој ћелији, док се пред публиком у препуној сали на промоцији поредио са Исусом – наљутили су чланове мостарских удружења бошњачких логораша

Извор: Политика

ДОЛАЗАК Драгана Човића, председника најважније хрватске странке у БиХ, на мостарску промоцију књиге осуђеног ратног злочинца Валентина Ћорића не престаје да изазива негативне реакције у Сарајеву, одакле захтевају да се против лидера ХДЗ-а БиХ поступи по такозваном Инцковом закону.

Да у БиХ вреде три истине у вези с историјским збивањима, види се и по реакцијама и објашњењима која су уследила након што се Човић обрео у дворани Хрватског дома „Стјепан Косача”, где је пре неколико дана један од осуђеника из некадашње „шесторке Херцег-Босне” промовисао аутобиографске записе из Хага.

Ћорић је из затвора изашао 2019, након што је одслужио две трећине казне од шеснаест година. Од тада је био на условној слободи, све до јануара ове године.

Аплаузи које је у Мостару добио осуђеник за злодела током рата – који се у књизи бавио тајном производњом вина у хашкој ћелији, док се пред публиком у препуној сали на промоцији поредио са Исусом – наљутили су чланове мостарских удружења бошњачких логораша.

Засметало им је то што је на промоцији био комплетан врх Хрватског народног сабора, што виде као глорификацију свега за шта је руководство такозване Херцег-Босне осуђено на укупно 111 година затвора.

Сам Ћорић је поводом оваквих реакција сугерисао свима да најпре прочитају књигу, док је Човић свој долазак објаснио познанством с аутором, иначе некадашњим начелником Управе Војне полиције Хрватског вијећа обране и министром унутрашњих послова такозване Херцег-Босне.

Човић је још навео да је на промоцију дошао као представник ХНС-а, то јест, како је појаснио, организације која „чува веродостојност о домовинском рату и која чува част њених бранитеља”.

Иначе, Ћорић је осуђен за ратне злочине и злочине против човечности, укључујући убиство, прогон, депортацију, силовање, затварање, противправни рад и нечовечно поступање.

Међународни кривични суд за бившу Југославију осудио је Ћорића заједно с Јадранком Прлићем, Бруном Стојићем, Слободаном Праљком, Миливојем Петковићем и Бериславом Пушићем за учешће у удруженом злочиначком подухвату који је за циљ имао прогон и етничко чишћење Бошњака с подручја Херцег-Босне, коју су хтели да прикључе „великој Хрватској”.

Ћорићеву књигу „Ин вино веритас” објавила је издавачка кућа из Загреба, где је одржана промоција пре мостарске.

Младен Кременовић

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар