Одабрано Федерација/БиХ

Предсједништво БиХ усвојило Стратегију спољне политике за период 2018-2023.

УТВРЂЕНИ ПРИОРИТЕТИ СУ ИМ – МАКАР ДЕКЛАРАТИВНО – ЕВРОПСКА УНИЈА И NATO
  • Као стубови спољне политике до 2023. године наведени су безбједност и стабилност, економски просперитет, заштита интереса држављана БиХ у иностранству и међународноправна сарадња, те промоција Босне и Херцеговине у свијету

ПРЕДСЈЕДНИШТВО Босне и Херцеговине усвојило је на посљедњој сједници Стратегију спољне политике Босне и Херцеговине за период 2018-2023. године.

Тако је највиши орган државе добио нове смјернице након готово 15 година, односно посљедњег документа о вођењу спољне политике који је усвојен 2003. године.

Сама чињеница да се стратегија вођења спољне политике усваја у посљедњој години мандата Предсједништва, сама по себи довољно говори, кажу аналитичари. Ипак за бх. околности он представља успјех, ако се зна да су договорени приоритети, а то барем декларативно остају ЕУ и НАТО.

Спољна политика Босне и Херцеговине заснива се на отворености, равноправности, заштити и промоцији властитих темељних уставних начела и према томе, заступање, уважавање и поштовање начела уставности, суверентитета, територијалног интегритета и владавине права у свим аспектима односа са међународним партнерима, уз поштовање обостраних интереса.

Како се наводи у стратегији, свако иступање спољнополитичког карактера у име БиХ, треба бити засновано на начелу консензуса, у складу са уставним уређењем БиХ.

„То ће дати довољно оквира да на истом стандарду сви, у име БиХ, без обзира у коју дестинацију свијета идемо, представљамо једну политику из БиХ. Данас имамо барем три политике, а то најбоље знају наше дипломате који требају презентовати став БиХ колико им је тешко због тог неусаглашеног стајалишта“, рекао је за „Н1″ хрватски члан Предсједништва БиХ, Драган Човић, коментаришући документ.

Пуноправно чланство у ЕУ, видљивост у Бриселу, активација МАП-а, регионална сарадња, јасно су наведене у новом документу који тек треба да прође Савјет министара и Парламентарну скупштину.

Српски члан Предсједништва Младен Иванић навео је да се у документу ради о генералним смјерницама за разлику од претходног, али да од њега не треба превише очекивати.

„То су у основи генералне ствари, генералне смјернице, за разлику од претходног, сада имамо нешто детаљнији текст. Од њега исто не треба превише очекивати, не иде превише у детаље, али има неку врсту стратегије“, рекао је Иванић.

Као стубови спољне политике до 2023. године наведени су безбједност и стабилност, економски просперитет, заштита интереса држављана БиХ у иностранству и међународноправна сарадња, те промоција Босне и Херцеговине у свијету.

(N1)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар