Одабрано Федерација/БиХ

Шмит објавио да је наметнуо измјене у Изборном закону БиХ не дирајући права конститутивних народа

АПЕЛОВАО НА ПС БиХ ДА ХИТНО ПРИМЈЕНИ ПРЕСУДЕ СЕЈДИЋ-ФИНЦИ, „ЗОРНИЋ“ И ДРУГЕ
  • Посебно се обратио становницима Федерације БиХ: „Измене које сам данас увео неће утицати на гласове које сте дали. Ово су ваши избори. Оне се не односе на директне изборе већ на пост-изборне преговоре о страначким коалицијама те успостављање индиректно изабраних тијела“

TАКОЗВАНИ високи представник у БиХ Кристијан Шмит вечерас је наметнуо измјене Изборног закона БиХ.

„Мој хитан захтев данас изабраном сазиву Парламента БиХ јесте да брзо усвоји одлуку о којој се већ више од десет година само расправља, која се чека, о којој се само изричу бујице ријечи без икаквих посљедица: имплементирајте пресуде Сејдић-Финци, Зорнић и све друге одлуке суда у Стразбуру и судова у Сарајеву. Ја ћу бити у том тиму и помагаћу, јер ово захтјева много рада и промишљања“, навео је Шмит у саопштењу.

Навео је да је „наметнуо мјере које ће унаприједити функционалност институција у ФБиХ“.

„Оне ће омогућити свим грађанима да се њихов глас чује и осигурати им да их заиста и представљају они које су изабрали. Измјене које сам данас увео неће утицати на гласове које сте дали. Ово су ваши избори. Оне се не односе на директне изборе већ на пост-изборне преговоре о страначким коалицијама те успостављање индиректно изабраних тијела“, рекао је Шмит.

Додао је да је додао уставну одредбу којом се уводи право да свако може остварити директно учешће у политичком одлучивању, а посебно да млади имају право да изађу са својим интересима и потребама.

„Ово није засновано на етничкој припадности, али неће угрозити право конститутивних народа да штите своје виталне интересе. Али, ово видим као хитно и неопходно како би се дао већи простор мудрости и посвећености грађана БиХ“, истакао је Шмит, а преноси РТРС.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар