Одабрано Федерација/БиХ

Шмит тврди да Додик и Путин „слично размишљају“, а да Вучић има „потпуно другачије мишљење“

НАВЕО ДА ЈЕ СА ПРЕДСЈЕДНИКОМ СРБИЈЕ РАЗГОВАРАО О АУТОНОМИЈИ КАО ЕНТИТЕТУ УНУТАР БиХ
  • На констатацију да он није високи представник у Републици Српској, већ само у Федерацији БиХ и да га Додик „вређа и исмејава“, Шмит је одговорио: „Ко се посљедњи смије, најслађе се смије“

„ВИСОКИ представник“ у БиХ Кристијан Шмит изјавио је да је разговарао са предсjедником Србије о територијалном интегритету БиХ и о изјавама политичара из Републике Српске, које се односе на аутономију тог ентитета у БиХ.

„Вучић има потпуно другачије мишљење од (српског члана Предсједништва БиХ Милорада) Додика. Додик и (руски предсједник Владимир) Путин слично размишљају“, рекао је Шмит за сарајевску телевизију Фејс (Face TV), наводећи да је са Вучићем разговарао у суботу.

Шмит је додао да ће „ускоро урадити нешто у вези с државном имовином, што ће се односити на РС“, јер ће и РС бити дио ЕУ интеграција.

„Предлажем Додику да се врати у период када смо интензивно сарађивали“, нагласио је Шмит и додао да сви још не знају какав ће бити изборни резултат у РС.

Додао је да има повјерење у Централну изборну комисију (ЦИК), која заједно са надлежним институцијама треба да провјери изборне крађе.

„Уздржан сам, јер имам пуно повјерење у ЦИК. Не морам да користим бонска овлашћења када су питању изборне крађе. Нека (опозициони кандидат за предсједника РС) Јелена Тривић и остали траже поновно бројање гласова“, рекао је „високи представник“ у БиХ.

Шмит је рекао да у БиХ постоји брига и због утицаја званичне Москве, што, како је оцјенио, отвара питање у ком смјеру се иде када су у питању европске интеграције и безбједност.

„То су питања, али нећу сада говорити о свим детаљима“, навео је Шмит.

Нагласио је да сусједне земље, Србија и Хрватска, играју важну улогу када је у питању БиХ, као и Турска.

„Није ријеч само о томе да се договоре Сарајево и Бањалука. Морамо имати и подршку Европске уније и то је, у ствари, та суштина тих разговора и дискусија“, казао је Шмит, додавши да је оптимиста када је ријеч о кретању ствари у БиХ у разумном смјеру.

Упитан о измјенама Изборног закона у БиХ и уставним промјенама у Федерацији БиХ, које је наметнуо на дан избора, „високи представник“ је одговорио да се његова одлука „не може мерити као добра или лоша“.

„Сачекајте ефекте. Ниједна странка од мене није званично тражила да наметнем измјене Изборног закона БиХ. Једино ми је било битно да изађемо из блокаде институција“, казао је Шмит.

На питање да ли је наметнутим измјенама Изборног закона за Федерацију БиХ „дао кључ у руке Хрватској демократској заједници (ХЏ) БиХ и тако мањинској странци дао да влада над већином“, одговорио је да то „није тако доживио“.

„Хрвати су конститутивни народ и алергични су на то да им се каже да су мањина. Не смијемо допустити да дође до подјеле Федерације БиХ на било који начин. Они који говоре о трећем ентитету не смију да добију било какву подршку“, оцјенио је он.

На констатацију да он није високи представник у Републици Српској, већ само у Федерацији БиХ и да га Додик „вријеђа и исмијава“, Шмит је одговорио: „Ко се посљедњи смије, најслађе се смије“.

„Додик мора да зна да сви око њега ентитет Републику Српску поштују, али то је дио БиХ“, казао је он.

(Бета)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар