Федерација/БиХ

Шпирић: Погубна је формула Бошњака – БиХ то смо ми

„ТРЕБА ДА СЕ ВРАТЕ У ПАРЛАМЕНТ И ДА БУДЕ ОТВОРЕНА РАСПРАВА О ПРЕДЛОГУ ЗАКОНА О УСТАВНОМ СУДУ БиХ“
  • Замјеник предсједавајућег Дома народа ПС БиХ Никола ШПИРИЋ: Управо су они који су данас напустили сједицу за друге који су из било ког разлога раније одлазили са засједања неког од домова ПС говорили да дјелују антидејтонски. Нећу да то називам тако, кажем да ово није добро
  • „Молим да се сви дозовемо памети и да отворимо дијалог и о тешким питањима. Без дијалога неће ићи. Срећу у ову земљу неће донијети нико извана, мораће се изграђивати овдје, у институцијама“
  • Бошњаци морају да промјене одлуку како би предсједавајући заказао наставак сједнице. А да ли ће повратак у парламентарне клупе сматрати властитим поразом или побједом – не знам

ЗАМЈЕНИК предсједавајућег Дома народа Парламентарне скупштине БиХ Никола Шпирић изразио је жаљење што је сједница овог дома прекинута јер су је бошњачки делегати напустили због неспремности да се разговара о Уставном суду БиХ и истакао да је погубна формула Бошњака – „БиХ то сам ја“.

Шпирић је након прекида сједнице оцијенио то није добро посебно пред одлуку Европске комисије о отварању преговора са БиХ за чланство у ЕУ у коју се сви заклињу и тврде да ће БиХ изграђивати у складу са Дејтонским споразумом и Уставом, уз поштовање европских вриједности.

Он је подсјетио да су управо они који су данас напустили сједицу Дома народа за друге који су из било ког разлога раније одлазили са засједања неког од домова Парламентарне скупштине БиХ говорили да дјелују антидејтонски.

– Нећу да то називам тако, кажем да ово није добро, да није добра одлука. – истакао је Шпирић.

Наводећи да се бори против ставова „БиХ то сам ја“, Шпирић је рекао да та врста мајоризације које Бошњаци не могу да се окану није добра за БиХ.

– Ми смо данас упорно позивали да отворимо теме које нису лагане – подсјетио је Шпирић и додао да је спорно што се оспорава било којем делегату да предлаже закон и да се о томе отвори расправа, што не значи да ће закон бити и усвојен.

Наводећи да плаши неспремност Бошњака да разговарају, замјеник предсједавајућег Дома народа поручио је да је то погубно за БиХ.

– Зато молим да се дозовемо сви памети и да отворимо дијалог и о тешким питањима. Без дијалога неће ићи. Срећу у ову земљу неће донијети нико извана, мораће се изграђивати овдје, у институцијама – констатовао је Ширић.

Сједница, према његовим ријечима, мора бити настаљена по усвојеном дневном реду.

– Да ли ће Бошњаци то сматрати властитим поразом или побједом што су се вратили у парламентарне клупе, не знам – оцијенио је Шпирић и додао да они морају да промјене одлуку како би предсједавајући заказао наставак сједнице.

Шпирић је нагласио да треба узети у обзир да Република Српска када каже да жели да се разговара о свему добије овакав одговор и да делегати и посланици појединачно не доносе одлуку о томе шта је уставно.

Сједница Дома народа Парламентарне скупштине БиХ прекинута је након што су је напустили чланови Клуба бошњачких делегата јер је претходно на приједлог српског делегата Желимира Нешковића у дневни ред уврштен Приједлог закона о Уставном суду БиХ.

(Срна)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар