Федерација/БиХ

Српски амбасадори и конзули одбили да обележе 1. март као „дан независности БиХ“

УПУТИЛИ ОТВОРЕНО ПИСМО МИНИСТАРКИ СПОЉНИХ ПОСЛОВА БиХ БИСЕРИ ТУРКОВИЋ
  • Осамнаест српских амбасадора и конзула упозорили да Турковићева инструкцијом којом је од њих затражила да обиљеже тај непостојећи празник, те да министарствима иностраних послова земаља пријема упуте званичне ноте о том спорном празникуурушава уставни поредак БиХ, злоупотребљавајући позицију министра и узурпирајући дејтонску надлежност Предсједништва БиХ над спољном политиком
  • Упозорили је да ће, супротно њеном захтеву, упознати институције земаља у којима службују са континуираним нападима на уставни поредак БиХ од стране политичког Сарајева, на њене злоупотребе позиције министра спољних послова, јасно указујући на погубне политике СДА и њених партнера из других бошњачких партија по стабилност дејтонске БиХ

СРПСКИ амбасадори и генерални конзули БиХ упутили су отворено писмо министру иностраних послова у Савјету министара Бисери Турковић у којем је обавјештавају да неће прихватити њену инструкцију и обмањивати земље пријема, лажно им тумачећи дан када је почео трагични сукоб у БиХ као непостојећи државни празник.

У писму се истиче да Турковићева у инструкцији упућеној 16. фебруара свим дипломатско-конзуларним представништвима БиХ захтјева од амбасада и генералних конзулата БиХ да поводом 30 година од тзв. „дана независности БиХ“, 1. марта ове године обиљеже овај непостојећи празник, те да се министарствима иностраних послова земаља пријема упути званична нота са обавјештењем о овом спорном празнику.

Осамнаест српских амбасадора и конзула су упозорили да Турковићева овом инструкцијом, као и ранијим сличним поступцима, урушава уставни поредак БиХ у континуитету, злоупотребљавајући позицију министра и узурпирајући дејтонску надлежност Предсједништва БиХ над спољном политиком.

У писму подсјећају Турковићеву да је 1. марта 1992. године убијен српски сват Никола Гардовић у Сарајеву од стране припадника паравојне формације коју је основала њена Странка демократске акције, што је био повод за почетак грађанског рата у БиХ, те да српски народ тај 1. март доживљава као дан почетка трагичног сукоба у којем су страдали припадници сва три конститутивна народа.

Они напомињу Турковићевој да даље, у истој инструкцији, доставља и неприхватљиво тумачење основаности обиљежавања овог дана, у којем намјерно избјегава да наведе да БиХ нема усвојен Закон о празницима који би регулисао ову материју.

– Самим тим, не постоји празник под називом „дан независности БиХ“, али та незаконитост Вам није засметала да захтјевате од нас, амбасадора и генералних конзула, да користећи инструменте дипломатске комуникације обманемо институције земаља пријема упућујући их на непостојећи празник, уједно тиме правећи лажни континуитет данашње државне заједнице настале у Дејтону са ратном „Републиком БиХ“ – указали су српски амбасадори и конзули.

Користећи позицију министра, сматрају, Турковићева упорно обмањује међународне партнере презентујући посредно или непосредно политике СДА као званичне ставове БиХ, чиме наноси директну штету угледу БиХ.

– Вашим покушајем стварања континуитета са ратном „Републиком БиХ“ у вријеме када у Бужиму свједочимо обнови исламског радикализма као и Вашим манипулацијама у контексту 1. марта 1992. године када је убиством српског свата на Башчаршији отпочео грађански рат, склони смо закључку да је ова инструкција и послата да би се на међународном плану промовисао бошњачки хегемонизам и унитаризам као модел за стварање новог државног уређења, као и спољнополитчког идентитета БиХ у којем нема мјеста за српски и хрватски конститутивни народ – наводи се у отвореном писму.

С обзиром на то да су овакве радикалне политике и довеле до грађанског рата у БиХ, а у вријеме када Турковићева и други пробошњачки политичари упорно позивају на рат као њихов једини контрааргумент у политичкој борби за уставну равноправност конститутивних народа, српски амбасадори и конзули поручују Турковићевој да неће прихватити наведену инструкцију да по њеном налогу обману земље пријема лажно им тумачећи дан када је почео трагични сукоб као непостојећи државни празник.

– Напротив, упознаћемо институције земаља у којима службујемо са континуираним нападима на уставни поредак БиХ од стране политичког Сарајева, на Ваше злоупотребе позиције министра спољних послова, јасно указујући на погубне политике СДА и ваших партнера из других бошњачких партија по стабилност дејтонске БиХ – истакнуто је у отвореном писму.

Како наводе, не очекују одговор од Турковићеве који би, како истичу, био предвидив и очекиван.

– Просто Вам скрећемо пажњу да ћемо Ваше злоупотребе и нелегалне инструкције као и сада јавно саопштавати како домаћој, тако и међународној јавности, истичући нашу забринутост за будућност државне заједнице чије темеље упорно урушавате оваквим поступцима – наводе амбасадори и генерални конзули из реда српског народа.

Отворено писмо потписали су Александар Врањеш, Биљана Гутић Бјелица, Бојан Вујић, Бојана Кондић Панић, Боро Бронза, Вера Сајић, Драган Јаћимовић, Душко Ковачевић, Жељко Самарџија, Здравко Беговић, Ковиљка Шпирић, Марко Милисав, Милица Ристовић Крстић, Милорад Живковић, Синиша Бенцун, Синиша Берјан, Синиша Михаиловић и Славиша Ћеранић.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар