Федерација/БиХ

Српски клуб и посланици ХДЗ упутили у процедуру закон о Уставном суду БиХ без странаца

СТРАНЦИМА БИ МАНДАТ ПРЕСТАО ПО ОКОНЧАЊУ ИЗБОРА ДОМАЋИХ СУДИЈА
  • Предложено да једног судију – умјесто три страна – бира Скупштина Српске, а двоје Представнички дом Парламента Федерације БиХ
  • Предсједник Српског клуба у Представничком дому БиХ Ненад СТЕВАНДИЋ: Суверенитет БиХ не дерогира Република Српска, него институција високог представника и Уставни суд БиХ
  • Из образложења: „Уставни суд БиХ би требало да представља институцију у којој је државни суверенитет БиХ највише дошао до изражаја. С циљем додатног јачања самосталности и независности Уставног суда… један од разлога има за циљ да се у Уставном суду БиХ стране судије замијене домаћим како би јачале домаће институције, а што је обавеза БиХ у процесу европских интеграција“

ПРЕДСТАВНИЦИ клубова посланика СНСД, ХДЗ и Српског клуба у Представничком дому Парламентарне скуштине БиХ предали су у процедуру заједнички Приједлог закона о избору судија Уставног суда БиХ, које је до сада бирао предсједник Европског суда за људска права.

Ово је потврдила шеф Клуба посланика СНСД у Представничком дому Сњежана Новаковић Бурсаћ:

„Закон, који је предат у редовну процедуру, потпуно је у складу с препорукама Европске комисије и заснован на Уставу и реалним потребама овог друштва да сазри. Наше је мишљење да сређивање стања у БиХ треба да крене од највиших инстанци, посебно од правосуђа“.

Према њеним ријечима, овај закон се може мијењати у редовној процедури, а могуће је организовати и јавну расправу.

Она је навела да су СДС и ПДП обавијестили Клуб посланика СНСД да сматрају да судије у Уставном суду треба да бирају ентитетски парламенти и додала да тај приједлог није у складу с Уставом БиХ.

Предсједник Српског клуба у Представничком дому БиХ – Ненад Стевандић – нагласио је да „суверенитет БиХ не дерогира Република Српска, него институција високог представника и Уставни суд БиХ“.

Он је изразио наду да ће и СДС и ПДП до сутра донијети исправне одлуке.

И Бурсаћева и Стевандић очекују да ће посланици ова два клуба на сутрашњој сједницу Представничког дома дјеловати у складу са закључцима Народне скупштине Републике Српске.

За судије Уставног суда БиХ може бити биран само држављанин БиХ с правом гласа који је истакнути правник високог моралног реномеа, пише у Приједлогу закона о престанку мандата страних и избору домаћих судија у Уставни суд БиХ који је упућен у парламент.

У Приједлогу закона наведено је да тројици судија које је изабрао предсједник Европског суда за људска права мандат престаје са окончањем процедуре избора троје домаћих судија.

„Судије које је изабрао предсједник Европског суда за људска права остају на дужности до окончања процедуре избора домаћих судија“, наведено је у овом законском рјешењу.

Приједлогом закона је предвиђено да ће избор домаћих судија, које ће замијенити стране, бити обављен тако што једног бира Народна скупштина Републике Српске, а двоје судија Представнички дом Парламента Федерације БиХ.

У образложењу Приједлога закона наведено је да су уставни основ за његово усвајање одредаба Устава БиХ у којима је наведено да би троје судија које је изабрао предсједник Европског суда за људска права након више од пет година требало бирати на другачији начин.

„Парламентарна скупштина БиХ ни након 15 година није усвојила закон којим ће на другачији начин бити прописан избор троје судија од протека тог рока, па је стога било потребно донијети овај закон. Процесна надлежност Парламентарне скупштине БиХ је утврђена у Уставу БиХ“, наведено је у образложењу.

Када је ријеч о разлозима за доношење закона, предлагачи сматрају да је неуобичајено у компаративној уставности да највиши суд једне земље има судије стране држављане и да је окончање те праксе неопходно са становишта суверенитета и демократских начела.

„Као самостални и независни орган, Уставни суд БиХ би требало да представља институцију у којој је државни суверенитет БиХ највише дошао до изражаја. С циљем додатног јачања самосталности и независности Уставног суда, као и савјесног, непристрасног и професионалног рада судија, један од разлога има за циљ да се у Уставном суду БиХ стране судије замијене домаћим како би јачале домаће институције, а што је обавеза БиХ у процесу европских интеграција“, пише у образложењу.

За спровођење овог закона, наведено је у образложењу, у буџету институција БиХ није потребно обезбиједити додатни новац јер се и сада у буџету Уставног суда БиХ издвајају средства за плате и накнаде међународних судија.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар