Главно Федерација/БиХ

Тегелтија: ЕУ је престрога према БиХ – морамо се, ако желимо да напредујемо, окренути себи

ИЗ ИНТЕРВЈУА ПРЕДСЈЕДАВАЈУЋЕГ САВЈЕТА МИНИСТАРА БиХ BLOOMBERG ADRIA
  • Пословна заједница у цијелој БиХ, прије свега под притиском одласка радне снаге, радила је на повећању плата. То нас је довело у ситуацију да просјечна плата у БиХ премашује просјечну плату у већини земаља у регији
  • „Сјећате ли се да је на почетку године било питање када ће почети рат у БиХ, па нам партнери који би могли да инвестирају, шаљу војнике да патролирају по БиХ. Ништа нам то није потребно, а то је оно што директно утиче на стране инвестиције“
  • Спадамо међу регионе са најнижим животним стандардом. То, наравно, није охрабрујуће за становништво, али јесте чињеница да су БиХ и оба ентитета у посљедње вријеме значајно побољшали примања грађана, прије свега оних за које су они одговорни, а то су људи који су запослени у јавном сектору, пензионери, социјалне категорије

ЕВРОПСКА унија је престрога према БиХ која, због тога, треба да се окрене себи и унутрашњем дијалогу, ако жели да напредује, рекао је, између осталог, предсједавајући Савјета министара БиХ Зоран Тегелтија у интервјуу за Bloomberg Adria.

– Ако би мјерили све земље Западног Балкана по стандарду грађана, по инвестицијама, по процесу придруживања Европској унији, нико од нас није у ситуацији у којој би могли бити задовољни. Ми себе доживљавамо као саставни дио Европе, иако то формално нисмо, и због тога сматрамо да би стандард грађана, инвестиције и процес придруживања ЕУ требали ићи много брже – нагласио је Тегелтија.

Додао је да је тешко поредити БиХ са другим земљама „јер понекад дођемо у ситуације да једни другима не признајемо чак ни статистичке податке“.

– У БиХ животни стандард није на очекиваном нивоу и спадамо међу регионе са најнижим животним стандардом. То, наравно, није охрабрујуће за становништво, али јесте чињеница да су БиХ и оба ентитета у посљедње вријеме значајно побољшали примања грађана, прије свега оних за које су они одговорни, а то су људи који су запослени у јавном сектору, пензионери, социјалне категорије –рекао је Тегелтија.

Додао је да је и пословна заједница у цијелој БиХ, прије свега под притиском одласка радне снаге, радила на повећању плата.

– То нас је довело у ситуацију да просјечна плата у БиХ премашује просјечну плату у већини земаља у регији. Али, онда дођете до тога како се у којој земљи то појединачно обрачунава. Морамо да радимо на томе да се животни стандард и даље повећава, иако је посљедње двије године просјечна плата значајно повећана у БиХ – истакао је Тегелтија.

Када су у питању инвестиције, каже да има напретка.

– У овом тренутку највише нам недостају инвестиције у приватном сектору и директне стране инвестиције. Највећи проблем за те инвестиције је политичка ситуација у БиХ, не са становишта колико је она лошија у односу на друге земље у окружењу, већ са становишта начина како поједине политичке структуре представљају политички ситуацију у БиХ. Сјећате ли се да је на почетку године било питање када ће почети рат у БиХ, па нам партнери који би могли да инвестирају, шаљу војнике да патролирају по БиХ. Ништа нам то није потребно, а то је оно што директно утиче на стране инвестиције и свака земља без директних страних инвестиција ће бити у заостатку јер је то додатни новац који улази у земљу – сматра он.

Додао је да се слаже са констатацијом да (не)рад институција јавног сектора и правосуђа утиче на привлачење страних инвестиција те да многобројне реформе нису довеле до ефикасности?

– Инвеститори траже шансу да почну да раде, да се не оптерећују процедурама док нису почели да раде, те наводе „контролишите нас када почнемо да радимо колико сматрате да је потребно са становишта пореских и контролних органа“. Ту постоји проблем, он није у суштини проблем неефикасности и неспремности институција, ни недостатка жеље да се ради, већ прије свега постоји оно што није уређено у цијелој земљи, попут власничких односа, имовине и слично и многи су инвеститори упали у замку тога и врло тешко излазе из ње.

– Највећи проблем о којем инвеститори говоре јесте проблем односа правосуђа према њима, њиховим споровима, они не разумију да процеси трају годинама и да, без обзира на доказе, може бити пресуђено на један или други начин – истакао је Тегелтија.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар