Федерација/БиХ

Тегелтија: Имаћемо повољније привредне услове унутар тржишта са 18 милиона људи

У БЕРЛИНУ ПОТПИСАН СПОРАЗУМ О КРЕТАЊУ НА ЗАПАДНОМ БАЛКАНУ САМО СА ЛИЧНИМ КАРТАМА
  • Зоран ТЕГЕЛТИЈА у Берлину рекао да је основна улога Берлинског процеса да свих шест земаља Балкана постану у коначници чланице ЕУ и да је према том принципу формиран прије осам година, али да нажалост послије неколико година не даје неке посебне резултате

Извор: РТРС

ПОТПИСАНИ споразум о личним картама између земаља региона, у оквиру самита Берлинског процеса, омогућиће слободу кретања свих становника земаља Балкана без икаквих ограничења, рекао је у Берлину предсједавајући Савјета министара БиХ Зоран Тегелтија.

Истакао је да се нада да ће то довести до јачања привредне активности, да сви људи који се крећу траже начин да међусобно више сарађују на Балкану, а не да траже само неке адресе изван региона које има тржиште од више од 18 милиона становника.

Нагласио је да ће споразум омогућити већу флексибилност, да људи не губе вријеме.

– Знамо да су између појединих земаља чак постојале визе. Сада се крећемо на основу личних карата – истакао је Тегелтија.

Подсјетио је да су данас потписана три споразума која иду у процес усвајања и ратификацију у домаће законодавство и да се нада да ће у наредних неколико мјесеци споразуми бити у примјени.

– Они су јако важни и дио су споразума о регионалној сарадњи земаља западног Балкана. Треба да омогуће мобилност радне снаге и грађана на Балкану, већу сарадњу између нас, што у суштини доводи до веће економске активности, а то треба са собом да повуче и бољи животни стандард – нагласио је Тегелтија.

Нагласио је да је на самиту Берлинског процеса било ријечи и о енергетској безбједности.

– Објективан је страх око тога како ће изгледати ова зима са становишта снабдијевања осталим енергентима – рекао је Тегелтија.

Он је нагласио да је и питање миграција важно јер се земље региона налазе на мигрантској рути, а ту је и питање безбједности које се поставља као кључно.

Тегелтија је рекао да је основна улога Берлинског процеса да свих шест земаља Балкана постану у коначници чланице ЕУ и према том принципу је формиран прије осам година, али нажалост послије неколико година не даје неке посебне резултате.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар