Федерација/БиХ

Тегелтија: Могу прикључивање БиХ Отвореном Балкану одгађати, али ће се то десити

НА САМИТУ ОБ У БЕОГРАДУ НАГЛАСИО: ТО ЈЕ ПОТРЕБНО ГРАЂАНИМА И ПОСЛОВНОЈ ЗАЈЕДНИЦИ БиХ
  • Изразивши жаљење што на самиту опет говори као гост, рекао: „Данас видим у медијима да се они који блокирају процес приступања БиХ `Отвореном Балкану` баве мојим присуством овдје на самиту. Ја нисам дошао у име оних који блокирају, него у име пословне заједнице и грађана којима овај процес може донијети само добро“
  • Прецизирао да у БиХ приступање „Отвореном Балкану“ блокирају само два човјека, али да ће и то проћи, јер избори долазе
  • Самитом предсједавају предсједник Србије Александар Вучић и премијери Албаније и Сјеверне Македоније, Еди Рама и Димитар Ковачевски. Међу високим званицама су и премијер Црне Горе Дритан Абазовић, министар спољних послова и трговине Мађарске Петер Сијарто и шеф турске дипломатије Мевлут Чавушоглу

ПРЕДСЈЕДАВАЈУЋИ Савјета министара Зоран Тегелтија је у обраћању на самиту „Отворени Балкан“ у Београду истакао потребу да БиХ буде чланица ове иницијативе и навео да је то сасвим извјесно, јер је потребно и грађанима, и пословној заједници БиХ.

„Можете одгађати, можете заустављати, али то је оно што треба грађанима и то ће доћи. Процес `Отвореног Балкана` је незаустављив, па је тако и приступање БиХ овом процесу сасвим извјесно, никоме не доноси ништа лоше“, нагласио је Тегелтија, поздрављајући окупљене званичнике на самиту и изразивши жаљење што поново говори као гост.

Он је рекао и да је на овом самиту да би послао поруку да је привреда БиХ партнер привредама у региону, без обзира на то што БиХ није чланица „Отвореног Балкана“.

Он је истакао да пословној заједници треба јединствен економски простор, исто као у земљама ЕУ за коју се сви јако залажу у процесу приступања.

„Данас видим у медијима да се они који блокирају процес приступања БиХ `Отвореном Балкану` баве мојим присуством овдје на самиту. Ја нисам дошао у име оних који блокирају, него у име пословне заједнице и грађана којима овај процес може донијети само добро“, навео је Тегелтија.

Он је рекао да у БиХ данас приступање БиХ „Отвореном Балкану“ блокирају само два човјека, али да ће и то проћи, јер избори долазе.

Тегелтија је захвалио свима што држе отворена врата за БиХ и за Црну Гору и што не постављају политичке услове и немају потребу да мијењају Устав БиХ као неки други, али имају жељу да БиХ буде дио „Отвореног Балкана“.

„Највећи број грађана БиХ и пословне заједнице су јасно опредијељени ка овом процесу“, истакао је Тегелтија, те изразио наду у још боље резултате међусобне трговине.

Он је изразио задовољство атмосфером у Београду и навео да је угодно бити у друштву премијера и предсједника који врло добро знају шта раде и не говоре само о проблемима, него и о рјешењима за цијели регион.

Тегелтија је рекао да пословној заједници не требају економске баријере које поскупљују робу и услуге, те изразио наду да ће многи запамтити оно што је рекао предсједник Србије Александар Вучић о томе колико је унапријеђена трговина прехрамбеним производима између ове три земље, чланице „Отвореног Балкана“ /Србије, Албаније и Сјеверне Македоније/, скраћено чекање на граничним прелазима робе између ових земаља.

Говорећи о пословној заједици, Тегелтија је напоменуо да је то бољи дио друштва у БиХ, да су они обезбиједили стопу раста БДП-а 7,2 одсто прошле и више од пет одсто у прва два квартала ове године, раст трговинске размјене више од 40 одсто у првих шест мјесеци, индустријске производње више од 10 одсто.

Он је истакао да је пословна заједница у БиХ омогућила у посљедњих мјесец дана повећање броја запослених од 2,8 одсто, уплатила у буџет 18,8 одсто више средстава него прошле године, те обезбиједила несметано снабдијевање нафтним дериватима по конкуретним цијенама у окружењу.

„То је она пословна заједница која је обезбиједила довољну количину струје за тржиште БиХ. Уколико хидролошка ситуација буде у просјеку као иначе, мислим да ће БиХ ће имати струје да понуди тржишту. Надам се да ћемо је размијенити са западног Балкана по прихватљивим, фер цијенама, не покушавајући да добијемо неке лихварске цијене какве су сада на берзама“, рекао је Тегелтија.

Самитом предсједавају предсједник Србије Александар Вучић и премијери Албаније и Сјеверне Македоније, Еди Рама и Димитар Ковачевски.

Међу високим званицама су и премијер Црне Горе Дритан Абазовић, министар спољних послова и трговине Мађарске Петер Сијарто и шеф турске дипломатије Мевлут Чавушоглу.

Лидери Србије, Албаније и Сјеверне Македоније ће на Самиту потписати споразум који ће регулисати сарадњу у области прехрамбене безбједности.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар