Федерација/БиХ

Тегелтија: Они који у Сарајеву блокирају ХЕ „Бук Бијела“ не чине никоме добро

ПРЕДЈСЕДАВАЈУЋИ СМ БиХ НА РЕГИОНАЛНОЈ КОНФЕРЕНЦИЈИ О ОБНОВЉИВИМ ИЗВОРИМА ЕНЕРГИЈЕ
  • Зоран ТЕГЕЛТИЈА: БиХ у овом тренутку производи више енергије него што јој је потребно, али је неопходно постојеће производне капацитете модернизовати. Посебно у термоелектранама које су у 2021. години произвеле 59,2 одсто електричне енергије у БиХ
  • Према његовим ријечима, потребно је задржати државно власништво над предузећима за производњу електричне енергије
  • Конференцију организују амбасаде Норвешке у Србији и БиХ, у сарадњи са Нордијском пословном алијансом, Пословном асоцијацијом Норвешка-БиХ и Норвешким партнерима за сарадњу у области енергетике

ПРЕДСЈЕДАВАЈУЋИ Савјета министара Зоран Тегелтија изјавио је да у БиХ постоји снажан интерес за јачање сарадње у енергетском сектору са компанијама из Норвешке, као и отворености за регионалну сарадњу, поручивши да они који у БиХ покушавају да блокирају изградњу хидроелектране „Бук Бијела“ треба да схвате да то не доноси никоме добро.

Говорећи на Регионалној конференцији у Београду о обновиљим изворима енергије, Теглетија је рекао да су у БиХ сви свјесни значаја регионалне сарадње ради енергетске безбједности.

Он је напоменуо да су Србија и БиХ покренули заједнички пројекат „Бук Бијела“, да су у овом тренутку одвијају припремни радови, али да постоје „неки унутрашњи неспоразуми у БиХ“:

– Поруке о заједничким улагањима су јако добре. Они који покушавају да блокирају изградњу „Бук Бијеле“ треба да схвате да то не доноси никоме добро.

Тегелтија је указао да БиХ у овом тренутку производи више енергије него што јој је потребно, али да је неопходно постојеће производне капацитете модернизовати.

Нагласио је да се то посебно односи на термоелектране које су у 2021. години произвеле 59,2 одсто нето производње електричне енергије у БиХ.

Према његовим ријечима, истовремено је потребно задржати државно власништво над предузећима за производњу електричне енергије и омогућити безбједност да се произведу довољне количине енергије за тржиште БиХ.

– Потребна су улагања у обновљиве изворе енергије. Сматрам да то треба радити на принципу јавно-приватног партнерства – рекао је он.

Када је ријеч о сарадњи са норвешким компанијама, Тегелтија је истакао да БиХ има неискориштеног енергетског потенцијала, а Норвешка располаже знањем, новим технологијама и могућностима финансирања.

Фото: Танјуг / Јадранка Илић

Он је поздравио интересовање норвешких компанија и инвеститора за улагање у енергетски сектор БиХ, те позвао на успостављање сарадње са енергетским компанијама у БиХ.

Тегелтија је рекао да постоји реална потреба због стабилности енергетског система, нарочито сада у вријеме свјетске енергетске кризе, за обновом неколико блокова у термоелектранама како би им се продужио радни вијек и смањило загађење, саопштено је из Савјета министара.

Тегелтија је указао да су Република Српска и Федерација БиХ, у процесу усвајању сета закона који су усмјерени на енергетску транзицију ка чистој енергији, што показује јасно опредјељење БиХ за прелазак са фосилних горива на обновљиве изворе енергије.

Он је рекао да су вјетроелектране и соларне електране у прошлој години произвеле тек 2,6 одсто нето производње електричне енергије у БиХ, те да у тој области постоји значајан простор за додатна улагања.

Додао је да енергетске компаније у БиХ у наредном периоду планирају значајна улагања у повећање производних капацитета у оквиру кључних стратешких циљева, и то безбједности снабдјевања, цјеновне прихватљивости и еколошке одрживости.

У Београду се одржава регионална конференција о могућностима улагања у обновљиве изворе енергије на западном Балкану, на којој лидери западног Балкана разговарају о потенцијалима и могућности повећања коришћења обновљивих извора енергије у региону.

Скупу у Палати Србија присуствују предсједник Србије Александар Вучић, предсједавајући Савјету министара Зоран Тегелтија, те премијери Сјеверне Македоније Димитар Ковачевски, Албаније Еди Рама и Црне Горе Дритан Абазовић.

У наставку скупа на панелу ће учествовати и министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић.

Конференцију организују амбасаде Норвешке у Србији и БиХ, у сарадњи са Нордијском пословном алијансом, Пословном асоцијацијом Норвешка-БиХ и Норвешким партнерима за сарадњу у области енергетике.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар