Главно Федерација/БиХ

Тегелтија: Треба нам брза одлука о приступању Отвореном Балкану, али су против два члана Предсједништва БиХ

ПРЕДСЈЕДАВАЈУЋИ САВЈЕТА МИНИСТАРА БиХ УВЈЕРЕН ДА БИ БИЛА У ИНТЕРЕСУ И ГРАЂАНА И ПОСЛОВНЕ ЗАЈЕДНИЦЕ
  • Зоран ТЕГЕЛТИЈА: Мало је забрињавајуће што политичко Сарајево једноставно ћути о овој теми. Сви добро знамо да двојица чланова Предсједништва БиХ, осим српског члана Милорада Додика, нису у овом тренутку спремни да подрже пројекат Отворени Балкан. Оно што је мени изненађење јесте да се не жели уопште говорити који су проблеми, шта то нама не одговара када је у питању Отворени Балкан већ једноставно нема никаквог изјашњавања”
  • „Добро је што је процес придруживања Отвореном Балкану једноставан јер земље које су у оквиру тог пројекта нису поставиле никакве услове за било кога.Нема претприступних преговора, нема кандидатског статуса, нема одлука парламената свих земаља да прихвате нову чланицу или не, довољно је да се земље западног Балкана одлуче да приступе Отвореном Балкану и њима су врата отворена“

ПРЕДСЈЕДАВАЈУЋИ Савјета министара Зоран Тегелтија изјавио је да се нада да ће на крају Предсједништво БиХ донијети одлуку да БиХ приступи иницијативи Отворени Балкан и да ће онда институције БиХ морати убрзано да раде како би се покушале што више приближити ономе што су достигле три земље садашње чланице Отвореног Балкана.

Поводом јучерашњег разговора предсједника Србије Александра Вучића са премијерима Албаније, Едијем Рамом, и Сјеверне Македоније, Димитром Ковачевским, о наставку активности у оквиру иницијативе Отворени Балкан, Тегелтија је рекао да је добра вијест да лидери те три земље настављају са имплементацијом овог пројекта.

Он је истакао да је то велики пројекат, да тражи вријеме и потпуни ангажман свих институција како би почели да се виде позитивни ефекти.

“Вијест је јако добра, прије свега за грађане и пословну заједницу те три земље јер како буде одмицао процес имплементације пројекта Отворени Балкан позитивни ефекти ће бити све видљивији и у пословном сектору, а и код грађана све три земље”, навео је Тегелтија.

Додао је да је, што се тиче БиХ, добро да се бар те три земље отварају, проширују сарадњу, али да у овом тренутку ни за грађане БиХ, а ни за привреду нема охрабрујућих вијести када је ријеч о Отвореном Балкану.

Тегелтија је подсјетио да БиХ још није донијела политичку одлуку да приступи пројекту Отворени Балкан.

“Политичку одлуку треба да донесе Предсједништво БиХ и што се та одлука буде касније доносила, што се више буде одлагало вријеме за позитивну одлуку за приступање Отвореном Балкану, БиХ ће све више каснити у том пројекту и наравно да ће грађани БиХ и пословна заједница трпјети, односно неће видјети те позитивне ефекте”, упозорио је Тегелтија.

Он је додао да је мало забрињавајуће да политичко Сарајево једноставно ћути о овој теми.

„Сви добро знамо да два члана Предсједништва БиХ, да обојица осим српског члана Предсједништва Милорада Додика, нису у овом тренутку спремни да подрже пројекат Отворени Балкан. Оно што је мени изненађење јесте да се не жели уопште говорити који су проблеми, шта то нама не одговара када је у питању Отворени Балкан већ једноставно нема никаквог изјашњавања”, рекао је Тегелтија.

Он је нагласио да очекује да ће привредници из БиХ учествовати на сљедећим сајмовима који се припремају у оквиру Отвореног Балкана да бар они буду у некој комуникацији.

“Такође је врло лоше што БиХ неће бити дио наставака преговора о кључним темама које муче све земље у свијету, а то је питање снабдијевања храном, цијене хране, снабдијевањем енергентима. Видјели сте у најавама да су све то заједничке теме на којима ће разговарати представници ове три земље”, указао је Тегелтија.

Он је оцијенио да је добро што се тиче Отвореног Балкана да је процес придруживања много једноставнији, те да земље које су у оквиру тог пројекта нису поставиле никакве услове за било кога.

„Нема претприступних преговора, нема кандидатског статуса, нема одлука парламената свих земаља да прихвате нову чланицу или не, довољно је да се земље западног Балкана одлуче да приступе Отвореном Балкану и њима су врата отворена. Међутим, сваки дан кашњења у овом процесу је све већи губитак и за пословну заједницу и за грађане БиХ”, додао је Тегелтија.

Предсједник Србије Александар Вучић разговарао је са премијерима Албаније и Сјеверне Македоније о предстојећем сусрету и сајму вина и хране који ће током септембра бити одржни у Београду, у организацији иницијативе Отворени Балкан.

“Сагласили смо се да је ова сјајна и јединствена манифестација, за коју верујемо да ће прерасти у добру пријатељску традицију, уједно и изузетна промоција наше три земље, али и прилика да се произвођачи из региона придруже и представе своје најбоље и ексклузивне производе”, написао је Вучић на Инстаграму.

Он је навео да је у разговору путем видео-линка договорен и сусрет Радне групе који ће се средином јула одржати у Тирани када ће бити ријечи о сарадњи у областима енергетике, безбједности хране и финансија.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар