Вијести Федерација/БиХ

У Брисел отишла два резултата пописа становништва, разлика – 58.000 „глава“

ИЗА ЈЕДНИХ СТОЈИ АГЕНЦИЈА ЗА СТАТИСТИКУ БиХ, А ИЗА ДРУГИХ – ЗАВОД ЗА СТАТИСТИКУ РС

Денис Звиздић

  • Агенција за статистику БиХ 29. јуна исте године објавила је резултате пописа према којима у БиХ живи 3.531.159 становника, а објављени резултати су наишли на оспоравање власти РС

Пише: А. Авдић

НЕУСАГЛАШЕНИМ резултатима пописа, Денис Звиздић успио је усагласити Упитник. Па ће, тако, предсједавајући Вијећа министара БиХ у Брисел, у склопу одговора на Упитник, послати различите резултате истог пописа.

Оне признате Агенције за статистику БиХ и оне непризнате – Завода за статистику Републике Српске.

„У овој ситуацији договорено је да се прихватају двије опције броја становника из пописа 2013. године. Онај који је објавила Агенција за статистику БиХ и онај који је објавио Завод за статистику РС. То није правно могуће“, казано је за Журнал у Агенцији за статистику БиХ.

Вратимо се кратко у 2016. годину. Након трогодишњег „препуцавања“ на релацији Сарајево-Бања Лука, Агенција за статистику БиХ у мају 2016. године донијела је одлуку о јединственом програму обраде података пописа становништва. Тим програмом обраде података омогућено је да 196 хиљада пописаних буду признати као резидентни, односно као становници БиХ. Република Српска тада је почела оспоравати методологију обраде података.

Међутим, Агенција за статистику БиХ 29. јуна исте године објавила је резултате пописа према којима у БиХ живи 3.531.159 становника, а објављени резултати су наишли на оспоравање власти РС-а. Међутим, у октобру 2016. године Еуростат потврђује резултате пописа које је објавила Агенција за статистику БиХ.

„Резултати првог поратног пописа становништва у Босни и Херцеговини проведеног прије три године су важећи, јер је цијели процес проведен у складу с међународним стандардима, а одступања која су се појавила при накнадним провјерама не доводе у питање тачност укупних података“, казао је тада у Сарајеву Пиетер Евераерс, директор у Статистичком уреду Европске уније (ЕУРОСТАТ).

Унаточ томе, РС у децембру 2016. године објављује своје резултате пописа, према којима на територији РС-а живи 52 хиљаде мање становника него што су показали резултати Агенције за статистику БиХ.

Осим власти РС-а резултате Завода за статистику РС-а нико није признао. Све до прије три дана.

„Усагласили смо одговоре на преостала питања Упитника“, славодобитно је, у присуству ентитетских премијера Жељке Цвијановић и Фадила Новалића, казао предсједавајући Вијећа министара БиХ Денис Звиздић, те, у наставку хвалоспјева, казао да Механизам координације функционише.

А како је, заправо, Звиздић усагласио одговоре на Упитник, доказује одговор на питање број 5.

„У систему одговора на Упитник се налазе два резултата истог пописа становништва. Разлика је у 58 хиљада становника. Значи, имамо резултате Агенције за статистику БиХ и резултате Завода за статистику РС-а“, казао је за Журнал извор из Завода за статистику ФБиХ.

То значи да је предсједавајући Вијећа министара БиХ усагласио да у Брисел пошаље резлутате пописа који нису признати. Но, успјех са одговорима на Упитник може бити идеалан у кампањи за бошњачког члана Предсједништва БиХ.

(zurnal.info)

http://www.zurnal.info/novost/20924/u-brisel-odlaze-dva-rezultata-istog-popisa-stanovnistva

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар