Федерација/БиХ

Валентинином посјетом Сарајеву и Бањалуци незадовољни којима је по вољи Валентин

„ОСЛОБОЂЕЊУ“ СМЕТА И ШТО ЈЕ РЕКЛА ДА СЈЕДИЊЕНЕ ДРЖАВЕ ЖЕЛЕ ДА ЗА СВЕ ОПУЖЕ РУСИЈУ
  • Славо КУКИЋ: ЕУ, жели ли БиХ ишчупати из канџи загрљаја Путинове администрације, мора дјеловати потпуно другачије него што је то радила у задњих четири-пет година. То значи да мора према БиХ и Србији примијенити стратегију коју је своједобно примијенила према Румунији и Бугарској. У противном, њезина амбиција заокруживања европског простора могла би доћи у питање
  • Садик АХМЕТОВИЋ: Коме ће се ова држава приклонити, ваљда требају одлучити њени грађани, а не нека Валентина, Валентин и њима слични
  • Бакир ИЗЕТБЕГОВИЋ: Матвијенко је питала када може доћи до ситуације да ОХР напусти БиХ. Рекао да то није ствар времена, то је ствар сазријевања. Немамо испуњене услове од ПИЦ-а и ОХР-а. Потребно је да сазрију односи у БиХ. Тада ће требати, умјесто међународних механизама, успоставити домаће. Далеко смо од тог момента, захваљујући понашању неких политичара. Навео сам поступке предсједника РС-а јер, ако ћете наградити ратног злочинца Радована Караџића, онда сте послали младим људима у РС-у поруку да је тај човјек радио добар посао
  • Драган ЧОВИЋ: Током састанка с Валентином Матвијенко није спомињало вријеме рата у БиХ, тврдећи да су тема разговора били привредни и остали односи двију земаља. Изјаве Изетбеговића након састанка су ме зато поново изненадиле. Откако је преузео предсједавање, колега Изетбеговић већ је неколико пута мимо договора с осталим члановима иступио самостално. Слично је било и након недавне сједнице по питању Исламске заједнице

ПОСЈЕТА предсједнице Вијећа федералне скупштине Руске Федерације Валентине Матвиyенко нашој земљи изазвала је бурне реакције. Наиме, она је у понедјељак полусатно излагање у Дому народа Парламента БиХ почела реченицом „САД желе у свему оптужити Русију”, те наставила како власт у БиХ треба препустити ентитетима, да се Русија залаже за што скорије уклањање Уреда високог представника у БиХ, да се у нашој земљи десио цивилни рат…

Нови полигон

Професор Славо Кукић сматра да је наступ гошће из Русије само показатељ како БиХ све више постаје полигон обрачуна свјетских центара моћи.

– Европска унија, жели ли БиХ ишчупати из канџи загрљаја Путинове администрације, мора дјеловати потпуно другачије него што је то радила у задњих четири-пет година. То значи да мора према Босни и Херцеговини и Србији примијенити стратегију коју је своједобно примијенила према Румунији и Бугарској. У противном, њезина амбиција заокруживања европског простора могла би доћи у питање, а овај дио бивше Југославије могао би бити нови полигон повијесних обрачуна попут оних који су се догађали у претходном стољећу. Тај почетак експозеа уважене гошће показује како је руска амбиција за туторством у овом дијелу Балкана све израженија и како је спремна примијенити и пуно мање суптилне методе утјецаја од оних које данас користе, користећи Додика као свог експонента у онемогућавању еуроатлантских интеграција БиХ, казао нам је Кукић.

Професор подсјећа да је гошћа из Русије изразила жал што је Црна Гора приступила НАТО-у.

– Из тога се могла ишчитати порука да такву случајност немају намјеру препустити у БиХ. То је за нас упозоравајући и нимало оптимистичан сценариј, али мислим да је ово и упозорење ЕУ – да радње које су овдје планирали за наредних седам или осам година морају скратити, не само на године него и на мјесеце, наглашава Кукић.

Садик Ахметовић, државни посланик из Независног блока, за Ослобођење је истакао да се сваки грађанин Босне и Херцеговине, коме је иоле стало до ове земље, морао осјећати не лоше – већ јадно током обраћања Рускиње.

– Шта смо ми, ко смо ми, кад свако себи даје за право да нам дијели савјете и мијеша се у унутрашње питање БиХ? Докле ће нас више користити за своја препуцавања, наметати нам мишљења и јачати свој утјецај? Коме ће се ова држава приклонити, ваљда требају одлучити њени грађани, а не нека Валентина, Валентин и њима слични. Госпођа Ивановна Матвијенко је себи дала за право да говори „о цивилном рату”, а ми смо јој то дозволили и то усред нашег парламента. Срамотно је да ова држава више нема нимало достојанства и колико се играмо са судбинама људи, наглашава Ахметовић.

Предсједавајући Представничког дома ПСБиХ Младен Босић не види ништа скандалозно у наступу Матвијенко.

– Не могу никоме говорити шта ће рећи. Госпођа је вјероватно рекла шта је њена визија неког проблема. Русија је овдје као чланица ПИЦ-а политички играч који не само посматра него и доноси одлуке, тако да не бих коментарисао шта је речено. Очекујем од свих, па и од Русије, да поштују Устав БиХ и Дејтонски споразум и да се у складу са Дејтоном поштују надлежности свих нивоа власти, рекао је Босић.

Рускиња је наставила службену посјету БиХ, током које се прво састала са члановима Предсједништва БиХ, да би након тога отпутовала у Бању Луку, гдје су је уз фолклорне игре дочекали предсједници НСРС-а Недељко Чубриловић и ентитета Милорад Додик.

Током сусрета у Предсједништву истакнуто је да БиХ и Руска Федерација имају добре и стабилне односе, те више од 20 година дипломатских односа, уз констатацију да је мултилатерална сарадња с БиХ и земљама регије приоритет за Русију.

Предсједавајући Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић јучер је говорио о изјавама Матвијенко у Дому народа.

– Ја сам јој у уводу рекао да су то осјетљиве ствари попут односа Украјине и Русије, јер БиХ добро пази шта ће рећи, казао је Изетбеговић, те додао да је Матвијенко питала када може доћи до ситуације да ОХР напусти БиХ.

– Ја сам рекао да то није ствар времена, то је ствар сазријевања. Немамо испуњене услове од ПИЦ-а и ОХР-а. Потребно је да сазрију односи у БиХ. Тада ће требати, умјесто међународних механизама, успоставити домаће. Далеко смо од тог момента, захваљујући понашању неких политичара. Навео сам поступке предсједника РС-а јер, ако ћете наградити ратног злочинца Радована Караџића, онда сте послали младим људима у РС-у поруку да је тај човјек радио добар посао, поручио је Изетбеговић.

Навео је да је „Драган Човић имао потпуно супротан став”.

– Он се извинио госпођи Матвијенко за оно што је јучер преживјела и реакције које је имала у јавности, казавши да и он сматра да је потребно да ОХР и међународне судије у Уставном суду оду из БиХ и да ће тек тада БиХ бити суверена држава, рекао је предсједавајући.

Услиједио је одговор члана Предсједништва БиХ Човића, који је у Мостару казао да се током састанка с Валентином Матвијенко није спомињало вријеме рата у БиХ, тврдећи да су тема разговора били привредни и остали односи двију земаља. Изјаве Изетбеговића након састанка су га, како је рекао, поново изненадиле.

Изборна кампања

– Откако је преузео предсједање, колега Изетбеговић већ је неколико пута мимо договора с осталим члановима иступио самостално. Слично је било и након недавне сједнице по питању Исламске заједнице. Портали су тад објавили да сам нешто рекао, а да ниједна написана ријеч није била истинита, устврдио је Човић, казавши да ће, ако је све наведено у сврху једне изборне кампање, он и даље шутјети.

– Све оно што је речено о БиХ и оно што нас треба да интересује било је више него коректно, сматра трећи члан Младен Иванић и додаје да је и сам више пута рекао да мисли да је потребно угасити ОХР.

Да су хрватски интереси евроатлантске интеграције, поручили су из Хрватске странке БиХ.

– То је минимум испод којег нећемо ићи и ту нема расправе. Јавно питам хрватскога члана Предсједништва БиХ је ли он доиста свјестан порука високе дужноснице из Русије и потпоре коју је, како су пренијеле његове колеге из Предсједништва БиХ, дао тим антихрватским интересима, рекао је предсједник ХС-а Божо Скопљаковић.

Да „лажне и неутемељене оптужбе које је изнијела Матвијенко не завређују посебно коментарисање”, става су у Амбасади САД-а у БиХ, поручивши да је опредијељеност САД-а о БиХ као сувереној, мултиетничкој држави и њеној евроатлантској будућности добро позната и не захтијева додатна објашњења.

Матвијенко је након посјете Бањој Луци рекла да је Додик у Русији чест гост, да ужива велику популарност и има контакте са важним политичарима и бизнисменима, што је резултирало бројним реализованим пројектима у нафтном и електроенергетском сектору.

Иначе, и руска дужносница је становница црне листе САД-а, баш као и предсједник РС-а.

https://www.oslobodjenje.ba/dosjei/teme/ruska-ambicija-za-tutorstvom-sve-je-jaca-358749

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар