Федерација/БиХ

Венецијанска комисија шаље експерта у Сарајево – Хрвати и Боњаци не попуштају

ОНА НЕ МОЖЕ НАМЕТНУТИ НИШТА, АЛИ СЕ ИЗЕТБЕГОВИЋ И ЊЕГОВИ УЗДАЈУ У ИНЦКА
  • Шефик ЏАФЕРОВИЋ, потпредсједник СДА и учесник у преговорима: Постоји могућност да ријешимо проблеме и да дођемо до договора ако све стране одлуче да поштују основна начела о људским правима и европске вриједности. Мишљење Венецијанске комисије, иако није обавезујуће, добро ће доћи. Не знам коме може сметати и не бити прихватљиво нешто што се заснива на европским стандардима
  • Бариша ЧОЛАК, потпредсједник Дома народа БиХ и високи функционер ХДЗ-а БиХ: Укључивање Венецијанске комисије у преговоре није рјешење. Наравно, она може пружати одређене услуге у смислу савјета, али овдје се ради о чистој ствари. Имамо одлуку Уставног суда БиХ коју треба спровести. Не видим што је сад ту могуће направити ако бошњачке странке не показују вољу да се пресуда проведе
  • Никола ШПИРИЋ, потпредсједник СНСД: Одсуство реакције српских представника у Сарајеву оставља простор за међународни интервенционизам путем Венецијанске комсије. Прича о Венецијанској комисији није први пут на сцени у БиХ, а показало се раније да то савјетодавно тијело Савјета Европе не може наметнути своја мишљења све док их не прихвате домаћи актери или док не буду наметнута. СДА већ дуже вријеме позива високог представника да наметне рјешење и сад је на добром путу да то и оствари

ВЕНЕЦИЈАНСКА комисија још није примила захтјев за мишљење поводом измјена Изборног закона БиХ, нити у овој фази планира да износи властита мишљења, потврдио је „Независним“ у петак Панос Какавиатос, портпарол Венецијанске комисије у Савјету Европе у Стразбуру.

Он је додао да је од Венецијанске комисије затражено да пошаље експерта како би се помогло постизање споразума, али да Комисија неће инсистирати на било којим специфичним критеријумима у овој фази разговора.

„Улога експерта ће бити да води разговоре с различитим представницима политичких странака и званичницима о приједлозима измјена и да пружи савјете како би се могло доћи до споразума“, рекао је Какавиатос.

Подсјећамо да су неки представници политичких партија из ФБиХ након састанка са дипломатама, одржаног у четвртак, истакли да ће од ње тражити мишљење о прихватљивости приједлога о којима се тренутно разговара.

Шефик Џаферовић, потпредсједник СДА и учесник у преговорима, казао је у петак „Независним“ да ће се до рјешења доћи једино поштивањем европских вриједности и Конвценције о људским правима.

„Постоји могућност да ријешимо проблеме и да дођемо до договора ако све стране одлуче да поштују основна начела о људским правима и европске вриједности. Што се тиче укључивања Венецијанске комисије, њено мишљење, иако није обавезујуће, добро ће доћи. Не знам коме може сметати и не бити прихватљиво нешто што се заснива на европским стандардима“, поручио је Џаферовић.

Бариша Чолак, потпредсједник Дома народа БиХ и високи функционер ХДЗ-а БиХ, за Dnevnik.ba каже да укључивање Венецијанске комисије у преговоре није рјешење.

„Наравно, она може пружати одређене услуге у смислу савјета, али овдје се ради о чистој ствари. Имамо одлуку Уставнога суда БиХ коју треба провести. Не видим што је сад ту могуће направити ако бошњачке странке не показују вољу да се пресуда проведе“, рекао је Чолак.

Он каже да му није јасно зашто се одбацује рјешење које је предложио Хрватски народни сабор ако је, како наводи, Уставни суд БиХ у одлуци у којој је оспорио рјешења о начину избора у Дом народа ФБиХ рекао да је тај приједлог у складу с Уставом.

„Покушава се оставити постојећи дискриминаторни модел избора чланова Предсједништва БиХ. Све само да се пресуда не проведе“, рекао је он.

Нермин Никшић, предсједник СДП-а, рекао је да Венецијанска комисија може помоћи.

„Јасно је да смо сви опредијељени да се ријеши питање попуне Дома народа ФБиХ, и на крају да ћемо у све укључити експерте из Венецијанске комисије. Они нам својим мишљењем могу помоћи да дођемо до коначног рјешења. Сви наши приједлози ићи ће ка тој комисији“, рекао је Никшић.

Жељко Комшић, предсједник ДФ-а, истакао је да Венецијанска комисија даје мишљење, а не рјешава проблеме и спорове.

„Ми то мишљење већ имамо. То ће отприлике бити исто. Сви то знамо“, рекао је он и нагласио да су „сви на једној страни, само Човић и ХДЗ на другој“.

„Да поједноставим ствари, с тим да ми опросте сви, јер не желим бити малициозан нити увриједити неког, по том моделу, ни кардинал Пуљић, на примјер, не би могао бити изабран у Дом народа и у Предсједништво БиХ“, рекао је он.

Никола Шпирић, потпредсједник СНСД-а, за Срну је оцијенио да одсуство реакције српских представника у Сарајеву оставља простор за међународни интервенционизам путем Венецијанске комсије, коју ће сада укључити у тај процес.

„Прича о Венецијанској комисији није први пут на сцени у БиХ, а показало се раније да то савјетодавно тијело Савјета Европе не може наметнути своја мишљења све док их не прихвате домаћи актери или док не буду наметнута. СДА већ дуже вријеме позива високог представника да наметне рјешење и сад је на добром путу да то и оствари“, закључио је Шпирић.

https://www.nezavisne.com/novosti/bih/Venecijanska-komisija-o-Izbornom-zakonu-Necemo-davati-prijedloge-ali-saljemo-eksperta/476910

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар