Федерација/БиХ

Врањеш: Америка БиХ третира као своју колонију, а Марфи иза тога води свој рат против Додика и Српске

АМБАСАДОР БиХ У СРБИЈИ: ДА ЈЕ БиХ НОРМАЛНА ДРЖАВА - АМБАСАДОР САД БИ ОДАВНО БИО ПРОГЛАШЕН ЗА ПЕРСОНУ НОН ГРАТА
  • Александар ВРАЊЕШ: САД у БиХ одређују ко је добар, ко је лош, шта је исправно, шта није, у којој они руше међународно-јавно право, и у којој су га срушили још оснивањем Савјета за имплементацију мира, бонским овлаштењиам и свим подршкама правном насиљу које се деценијама дешава у БиХ. То подсјећа на колонијализам и вријеме Британског царства
  • „Амерички амбасадор Мајкл Марфи изашао је из оквира амбасадорског мандата и почео да води лични рат против Милорада Додика, његове породице и против комплетног врха Републике Српске. Ако његова држава то дозвољава, то нам показује колико његовој држави није стало шта неки амбасадор ради, какву силу примјењује и какво бахаћење ради у једној држави у којој је акредитован“

АМБАСАДОР БиХ у Србији Александар Врањеш изјавио је да САД гледају на БиХ као на своју колонију, а да се амерички амбасадор у Сарајеву Мајкл Марфи крије иза тог америчког интереса и води лични рат против предсједника Републике Српске Милорада Додика, његове породице и врха Српске.

– Марфи је иза тог америчког интереса сакрио властити рат, властите комплексе и фрустрације да би водио личне ратове да се обрачунава са човјеком за којег сматра да не треба да постоји – навео је Врањеш.

Врањеш је оцијенио да та фрустрација може да има озбиљне посљедице не само по билатералне односе са БиХ, него могу да се створе и озбиљне посљедице и унутар БиХ таквим понашањем човјека, који треба да буде само амбасадор који комуницира политике своје државе и ништа више од тога.

– Он води ратове, он се бави санкционисањем, оптужује и напада породице, таргетира кога треба смијенити или друго шта радити. Дакле, то је лични рат. Колико је њему Стејт департмент дао одријешене руке, ми то не знамо. Али, он то доживљава лично, а не би смио – истакао је Врањеш.

Врањеш је указао на приступ САД према БиХ као њиховој колонији, у којој они одређују ко је добар, ко је лош, шта је исправно, шта није, у којој они руше међународно-јавно право, и у којој су га срушили још оснивањем Савјета за имплементацију мира, бонским овлаштењиам и свим подршкама правном насиљу које се деценијама дешава у БиХ.

– Значи они су закон, врховни закон, а ми смо колонија. Подсјећа на колонијализам и вријеме Британског царства. То је исти модел, они посматрају БиХ као колонију, у којој треба они да доносе одлуке, да експлоатишу, усмјеравају. То је интерес САД – каже Врањеш за Срну.

Према његовим ријечима, они су срушили правни поредак и владавину права у БиХ поимањем да је БиХ њихов протекторат, у којој коначне одлуке не доноси народ, не демократским путем, не држава, не посланици, већ они одређују као једна суперсила у сарадњи са Великом Британијом.

Он је додао да је то један сегмент америчког поимања БиХ и грађана и политичара, а други је сам амерички амбсадор Мајкл Марфи.

Врањеш је навео да се упоређивањем понашања ранијих америчких амбасадора може потпуно и прецизно рећи да је Марфи изашао из оквира амбасадорског мандата и почео да води лично рат против Милорада Додика, његове породице и против комплетног врха Републике Српске.

– Ако његова држава то дозвољава, то нам показује колико његовој држави није стало шта неки амбасадор ради, какву силу примјењује и какво бахаћење ради у једној држави у којој је акредитован – истакао је Врањеш.

Он је оцијенио да је жеља Марфија да некоме нанесе штету, што није амбасадорски посао, којим се ојачавају билатерални односи, већ он сматра да треба да управља и смјењује.

– Марфи је изашао из оквира амбасадорског мандата и почео да отворено показује србофобију. Да је ово нормална држава, одавно би био проглашен за персону нон грата – рекао је Врањеш.

(Срна)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар