Федерација/БиХ

Вучић отвара априлски Међународни сајам привреде у Мостару

СРБИЈА И БиХ ЈЕДНА ДРУГОЈ НАЈВЕЋИ ТРГОВИНСКИ ПАРТНЕР НА ЦИЈЕЛОМ ПРОСТОРУ ЦЕФТА
  • Директор Сајма Далфина БОШЊАК: „У посљедња два мјесеца капацитети сајма су попуњени, а неки излагачи, нажалост, нису могли да приступе због ограничености капацитета. Србија, земља партнер, представља се са око 60 компанија на сајму, на простору од 900 метара квадратних“
  • Конзул Србије у Мостару Марија БАКОЧ: „У 2017. години извоз Србије у БиХ износио је 1,21 милијарди евра што је за 8,1 одсто више него 2016. Истовремено, извоз из БиХ повећан је за 28,8 одсто у односу на 2016. и износио је 515,8 милиона евра“

ОВОГОДИШЊИ Међународни сајам привреде у Мостару биће одржан од 10. до 14. априла, а земља партнер је Србија док је предсједник Србије Александар Вучић лично најавио да ће доћи и отворити сајам, речено је данас на конференцији за новинаре у Мостару.

Ове године на сајму ће се уз излагаче из Србије, представити и излагачи из још двадесетак земаља свијета од којих су најзаступљеније Кина, Мађарска и Италија.

Директор Сајма Далфина Бошњак рекла је да је мостарски сајам постао лидер међу привредним сајмовима у БиХ и шире.

„У посљедња два мјесеца капацитети сајма су попуњени, а неки излагачи, нажалост, нису могли да приступе због ограничености капацитета. Србија, земља партнер, представља се са око 60 компанија на сајму, на простору од 900 метара квадратних“, рекла је Бошњак.

У оквиру националног павиљона Србија ће представити своје потенцијале привреде и извозне могућности, туристичку понуду, али и културну баштину и гастрономију.

Бошњак је рекла да се на дан отварања сајма очекује долазак бројних високих званица, међу осталим, и државног врха Србије.

У оквиру сајма биће одржане и традиционалне подсајамске манифестације, конференције, скупови, панели као и богат забавни програм.

Конзул Србије у Мостару Марија Бакоч подсјетила је да су БиХ и Србија, с робном размјеном од 1,7 милијарди евра, једна другој највећи трговински партнери у региону западног Балкана и на ЦЕФТА просторима, али и да је тржиште БиХ Србији трећа извозна дестинација у размијени с свијетом.

„У 2017. години извоз Србије у БиХ износио је 1,21 милијарди евра што је за 8,1 одсто више него 2016. Истовремено, извоз из БиХ повећан је за 28,8 одсто у односу на 2016. и износио је 515,8 милиона евра“, истакла је Бакоч.

Она је навела да ће на сајму излагати компаније из Србије из свих привредних сектора.

„Наступ компанија из Србије је одлична прилика да наши извозници представе своје производне програме, извозне могућности, учврсте постојеће те успоставе нове пословне везе с партнерима из БиХ и излагачима из других земаља“, рекла је Бакоч.

Она је нагласила и да ће на маргинама сајма бити уприличен већи број пратећих културних и умјетничких догађаја, који ће бити поклон Србије грађанима Мостара.

Предсједник Привредне коморе Федерације БиХ Марко Шантић рекао је да Привредна комора ФБиХ настоји да буде добар партнер овом сајму.

Када је ријеч о земљи партнеру, он је нагласио да Србија као пријатељска земља и први комшија заједно с Хрватском чини два главна спољнотрговинска партнера у размјени БиХ.

(Срна)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар