Одабрано Федерација/БиХ

Вујић: БиХ се обавезала да ће до марта 2024. донијети закон о Уставном суду БиХ – без страних судија

ШЕФ МИСИЈЕ БиХ У ЖЕНЕВИ: ЕВРОПСКА КОМИСИЈА ОВУ РЕФОРМУ СМАТРА ПРИОРИТЕТОМ ЗА ЧЛАНСТВО БиХ У ЕУ
  • Декларација о људским правима није обавезујући документ, али је инспирисала више од 60 инструмената људских права која заједно чине међународни стандард људских права

Извор: РТРС

ПОВОДОМ обиљежавања годишњице од Декларације о људским правима, у Женеви је одржана свечаност гдје су учествовали бројни државници и министри иностраних послова. Свечаности је пристувовао и шеф Мисије при УН у Женеви Бојан Вујић.

– БиХ се придружила земљама које су данас у Женеви одале почасти поводом 75. годишњице декларације о људским правима, једној од најреволуционарнијих глобалних обећања у свијету – рекао је Вујић.

У свом обраћању Вујић је говорио о људским правима у БиХ и значају судства које би требало да буде независно и непристрасно.

– Овом историјском приликом желим да истакнем важност независног домаћег правосуђа у заштити права прописаних Универзалноим Декларацијом о људским правима. Члан 8. Универзалне декларације предвиђа да свако има право на дјелотворан правни лијек од стране надлежних судова, за повреде основних људских права која су загарантована Уставом – нагласио је Вујић.

Навео је да су Уставом БиХ третирана важна начела људских права. Истакао је и улогу Уставног суда БиХ, који би требало да штити људска права свих грађана, а у коме још увијек позиције заузимају стране судије.

– На ову важну годишњицу, БиХ се обавезала да ће донијети Закон о Уставном суду БиХ до марта 2024. године, у складу са стандардима Европске уније којим је предвиђено да све судије буду држављани БиХ. Европска комисија је ову реформу препознала као приоритет за БиХ за чланство у ЕУ – закључио је Вујић.

Ове године се обиљежава 75. годишњица једног од најреволуционарнијих глобалних обећања у свијету – Декларације о људским правима, коју је прогласила Скупштина УН-а у Паризу 10. децембра 1948. У овој декларацији први пут се утврђују основна људска права која треба универзално штитити.

Иако није обавезујући документ, инспирисала је више од 60 инструмената људских права која заједно чине међународни стандард људских права.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар