Главно Свијет

Абазовић: У Сребреници догодио геноцид – Влада Црне Горе поштује међународне пресуде

РАДИ ДИСЦИПЛИНОВАЊА МИНИСТАРА , УПОЗОРИО: ОКО ТЕ ТЕМЕ – НЕМА ДИСКУСИЈЕ
  • Министру правде Владимиру Лепосавићу, не помињући му име, поручио: „Ко ово не разумије, није му мјесто на државним функцијама“
  • Очекивано се огласиле амбасаде САД, Велике Британије и Њемачке и очекивано устале у одбрану „сребреничког геноцида“
  • Министар Лепосавић у свом најновијем саопштењу објаснио да се у вези са Сребреницом још воде судски поступци, да могли би бити покренути и нови, као и да је у неким од њих „као доказ коришћена и епска поезија писца из 19. вијека“, те да зато не може да даје „безусловна признања о догађајима из ових поступака“

ПОТПРЕДСЈЕДНИК Владе Црне Горе Дритан Абазовић изјавио је да се у Сребреници догодио геноцид и поручио да ко то не разумије „није му мјесто на државним функцијама“.

„Влада Црне Горе поштује све међународне пресуде. Око ове теме нема дискусије. Ко ово не разумије, није му мјесто на државним функцијама. Окренимо се будућности, чека нас много посла“, написао је Абазовић на свом Twitter профилу.

Црногорска опозиција предвођена најутицајнијом ДПС Мила Ђукановића затражила је јуче смјену министра правде људских и мањинских права Владимира Лепосавића, који је у парламенту рекао да је спреман да призна да се у Сребреници догодио злочин геноцида, ако се то недвосмислено утврди с обзиром на то да је, како је рекао, и Међународни суд у Хагу у међувремену изгубио легитимитет.

Ова изјава министра Лепосавића подигла је прашину у црногорској јавности и региону.

Он је јуче саопштио да неће поднијети оставку, рекавши да није негирао злочин геноцида у Сребреници, већ да није позван да осуђује нешто у чему није учествовао.

Онима који траже његову оставку поручио је да то не раде због црногорских Бошњака и муслимана, већ због „црногорског криминала“.

Владимир Лепосавић

Огласила се Влада Црне Горе соапштењем да поштује одлуке свих међународних институција када су у питању ратни злочини.

Реаговале су и амбасаде САД и амбасадори Велике Британије у Подгорици и Сарајеву, као и амбасадор Њемачке.

Амбасада САД је изразила забринутост због коментара на дешавања у Сребреници 1995. и затражила јасну и недвосмислену осуду сребреничког геноцида од извршне власти.

Амбасадори Велике Британије у Подгорици и Сарајеву, Карен Медокс и Мет Филд, у заједничкој изјави су саопштили да је „геноцид неупитан и да су чињенице доказане пред два међународна суда“.

Огласио се и њемачки амбасадор Роберт Вебер, који је поручио: „Морате себи признати истину, признати кривицу – не порицати је“.

Лепосавић, пак, у свом саопштењу објашњава да се у вези са Сребреницом још воде судски поступци, а могли би бити покренути и нови, као и да је у неким од њих „као доказ коришћена и епска поезија писца из 19. вијека“, те да зато не може да даје „безусловна признања о догађајима из ових поступака“.

(Танјуг)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар