Главно Федерација/БиХ

Амбасада САД: Вјежба ће бити између Националне гарде Мериленда и ОС БиХ – неће бити `осиромашеног`

ОТКРИЛА ДА ЋЕ ВЈЕЖБА БИТИ У МАЈУ 2019. И ДА ЋЕ У ЊОЈ БИТИ АВИЈАЦИЈЕ, УКЉУЧУЈУЋИ А-10
  • Посебно нагласила да ће вјежба бити „дио  партнерства између Националне гарде Мериленда и ОС БиХ које је било од изузетне користи и за БиХ и за САД током свих 16 година свог постојања“

АМБАСАДА Сједињених Држава у БиХ демантовала је информације које су се појавиле у бх. медијима о томе да је у склопу планиране војне вјежбе договорена употребу осиромашеног уранијума.

У одговору који је послала (бањалучким) „Независним новинама“ истиче да се у склопу вјежбе користи само муниција која није штетна за околину.

Одговор објављујемо у цијелости:

„У склопу континуиране, блиске безбједносне сарадње између БиХ и Сједињених Америчких Држава, Канцеларија за сарадњу у области одбране (ОДЦ) тренутно сарађује са Министарством одбране БиХ како би договорила детаље билатералне вјежбе између Националне гарде државе Мериленд и Оружаних снага БиХ (ОС БиХ) која ће се одржати у мају 2019. године. Ова активност дио је партнерства између Националне гарде Мериленда и ОС БиХ, које је било од изузетне користи и за БиХ и за САД током свих 16 година свог постојања.

Уколико се договор између ОДЦ и Министарства обране БиХ постигне, ова би активност била веома слична претходним вјежбама које су се одвијале широм БиХ, али и широм регије, кроз Програм државне партнерске сарадње (State Partnership Program), укључујући Србију, Црну Гору, Македонију, Хрватску и Словенију.

Ниједна од активности у склопу ове вјежбе не би укључивала употребу осиромашеног уранијума или борбене муниције. Током вјежби ове врсте, користи се муниција која је измијењена у сврху обуке и која није штетна за околину.

Национална гарда Мериленд и Министарство одбране БиХ разговарају и о могућности довођења америчких летјелица које би учествовале у вјежби, које би могле укључити и А-10 авионе, који су опремљени посебним системима летења који знатно смањују ризик од удеса или кварова.

За додатне информације о програму војне сарадње у БиХ, упућујемо вас да контактирате Министарство обране БиХ“.

https://www.nezavisne.com/novosti/bih/Ambasada-SAD-Netacno-da-ce-tokom-NATO-vjezbe-biti-koristen-osiromaseni-uranijum/465740

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар