Главно РС и матица

Амбасаде Квинте траже суспензију Куртијеве одлуке о избацивању динара са КиМ

НИСУ СУШТИНСКИ ПРОТИВ, САМО ТРАЖЕ „ДОВОЉНО ДУГ ПРЕЛАЗНИ ПЕРИОД“
  • Из Народне банке Србије су истакли да су најављене мјере Приштине за онемогућавање уноса и коришћења српског динара на КиМ усмјерене искључиво на ускраћивање основних прихода које становништво и привредни субјекти остварују у динарима на Косову и Метохији, а самим тим и на онемогућавање елементарних услова за опстанак прије свега српског становништва

АМБАСАДЕ земаља Квинте, односно Француске, Њемачке, Италије, Уједињеног Краљевства и САД, у Приштини позвале су данас на суспензију примјене уредбе централне банке у Приштини према којој је од 1. фебруара евро једино средство за обављање готовинских платних трансакција на КиМ.

– Квинта позива на суспензију примјене уредбе како би се омогућио довољно дуг прелазни период, као и јасна и ефикасна јавна комуникација – наведено је у саопштењу.

Амбасаде Квинте указују да, и поред тога што уредба има за циљ, како наводе, да смањи фалсификовану готовину, заштити финансијску стабилност, као и да повећа транспарентност токова готовине, ипак изазива забринутост у погледу утицаја, посебно на заједнице са српском већином.

– Забринути смо због утицаја уредбе, посебно на школе и болнице, за које се тренутно ниједан алтернативни процес не чини одрживим. Уредба ће такође имати директан утицај на свакодневни живот огромне већине косовских Срба који примају исплате или финансијску помоћ од Србије – истакнуто је у саопштењу.

Додаје се да би о том питању требало даље разговарати у оквиру дијалога Београда и Приштине уз посредовање ЕУ.

Заједничко саопштење амбасада земаља Квинте у Приштини услиједило је након састанка амбасадора Квинте и шефа Канцеларије ЕУ у Приштини са премијером привремених приштинских институција Аљбином Куртијем, који је одржан у петак и на којем је једна од главних тема била уредба централне банке у Приштини о платном промету.

Централна банка у Приштини саопштила је 17. јануара да је евро једина валута дозвољена за обављање готовинских плаћања на Косову и Метохији и да та мера ступа на снагу 1. фебруара, што би значило забрану употребе динара.

Из Народне банке Србије су истакли да су најављене мјере Приштине за онемогућавање уноса и коришћења српског динара на КиМ усмјерене искључиво на ускраћивање основних прихода које становништво и привредни субјекти остварују у динарима на Косову и Метохији, а самим тим и на онемогућавање елементарних услова за опстанак прије свега српског становништва.

(Танјуг)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар