Главно Свијет

Антиохијски патријарх позвао Вартоломеја да не зауставља раскол на рачун јединства православног света

СУГЕРИСАО МУ ДА СЕ ПОВОДОМ УКРАЈИНЕ ДОГОВОРИ СА ПОГЛАВАРИМА СВИХ ПОМJЕСНИХ ЦРКАВА

ПАТРИЈАРХ Антиохијски Јован X сматра да је неразумно заустављати раскол на рачун јединства православног свијета. О томе је писао патријарху Константинопоља Вартоломеју.

Блажени патријарх Велике Антиохије и читавог Истока Јован Десети позвао је да се прекине процес одобравања аутокефалности Православне цркве Украјине (ПЦУ), јер та одлука није опште мишљење Помесних православних цркава, саопштава Патриархия.ru.

Одговараући на писмо патријарха константинопољског Вартоломеја, који позива да се призна ПЦУ, Патријарх Јован X је написао:

Ми желимо да видимо снажно и консолидовано јединство православног свијета. Из Вашег писма чини се да сте одлучили да наставите процес давања аутокефалности… Зато Вас молимо да не доносите никакве одлуке за које не постоји консензус аутокефалних православних цркава. Јер, није мудро заустављати раскол по цијену јединства православног свијета.

Поглавар Антиохијске православне цркве изразио је увјерење да је за мир  у Цркви, за њено јединство и за опште православно свједочење у нашем данашњем свијету најкорисније да се заустави и одложи овај процес, док украјински проблем не буде изучен и док се не нађе свеправославно рјешење».

Зато веома молим Вашу светост да позовете Вашу браћу поглаваре православних цркава да проуче ова питања како би се заштитила наша Црква од опасности које неће довести до мира и хармоније ни у Украјини ни у православном свијету», истакао је Његово блаженство Јован Десети.

Он је закључио: Моја љубав према Православној цркви и према Вашој љубљеној светости подстиче ме да напишем ове ријечи с надом да видим православни свијет јединственим, посебно у Вашој изванредној епохи, која свједочи Истину Господа нашега Исуса, који се оваплотио ради спасења свијета».

Извор: spzh.news/ru

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар