Главно Свијет

Бивша аустријска министарка здравља: Кисеоник који се користи код вас сигурно је чист

АНДРЕА КДОЛСКИ ПОСЈЕТИЛА МЕДИЦИНСКИ ФАКЛУТЕТА УНИВЕРЗИТЕТА У БАЊАЛУЦИ
  • Нагласила да у суштини нема нема разлике између техничког и медицинског кисеоника, односно – да је разлика у паковању

БИВША министарка здравља Аустрије Андреа Кдолски, која је данас посјетила Медицински факултет Универзитета у Бањалуци, изјавила је да разлике између техничког и медицинског кисеоника у суштини нема.

Она истиче да је разлика само у начину паковања и пуњења у боце.

– Фирме које раде на производњи кисеоника за болнице су сертификоване и могу да кажем да је кисеоник који се код вас користи сигурно чист – нагласила је за РТРС Кдолски која је доктор специјалиста за анестезију и тренутно је на челу одјељења за здравље на Универзитету примијењених наука Санкт Пелтен.

Додала је и да у Аустрији нема велике разлике у набавци кисеоника за болнице.

– Водила сам 27 болница у Аустрији и нама су кисеоник достављале фирме јер ми у болници га не производимо – рекла је Кдолски.

Истакла је да се у јединицама интензивне његе не користи чист кисеоник јер плућа човјека, како каже, не могу да га поднесу у чистом облику.

– Пацијентима којима откажу плућа, мора се испумпавати крв, при чему се кисеоник у крв додаје екстерно. Тај фактор је врло нестабилан и пацијенти су изложени великом ризику, а стварају се и додатни трошкови болници – каже Кдолски.

Како је нагласила, у Аустрији је тренутно четврти талас вируса корона и дневно биљеже од 1.800 до 2.200 заражених дневно што је, како је рекла, и  даље велики број, али имају велики број вакцинисаног становништва – око 60 одсто.

Напоменула је да је недавно у Аустрији урађена студија која може бити релевантна за цијели свијет – да је на 100.000 вакцинисаних само четири лица која су завршила у болници, али не на интензивној њези.

https://www.glassrpske.com/cir/novosti/vijesti_dana/kdolski-razlike-izmedju-tehnickog-i-medicinskog-kiseonika-u-sustini-nema-osim-u-nacinu-pakovanja-i-punjenja-boce/379595

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар