Главно Свијет

Блинкен и Нуланд у Кијеву, на мјесту америчког злочина – Донбас зазире од новог рата

ЗЕЛЕНСКИ БЛИНКЕНУ: „РУСИ СУ СВУДА!“; ЗАХАРОВА: ЈЕСУ, ЧАК И У ГЛАВАМА УКРАЈИНСКИХ ПОЛИТИЧАРА“
  • Ентони БЛИНКЕН саопштио домаћину да не рачуна да ће Џо Бајден у августу доћи на прво окупљање „Кримске платформе“ и рекао: „Спољна пријетња [за Украјину] је Русија. Али, постоји и унутрашња пријетња – то су корупција и олигарси“   

АМЕРИЧКИ државни секретар Ентони Блинкен и његова замјеница за политичка питања Викторија Нуланд стигли су на мјесто злочина своје земље.  У Кијев у којем су тајне службе САД, уз асистенцију Пољака, Њемаца и Британаца, у фебруару 2014-те извеле другу обојену револуцију.

Разговарали су са украјинским предсједником Владимиром  Зеленским. О Криму, Донбасу и гасоводу Сјеверни ток 2.

Блинкен је америчком вазалу у Кијеву рекао и оно што му је било мило да чује и оно што није:

„Спољна пријетња [за Украјину] је Русија. Али, постоји и унутрашња пријетња – то су корупција и олигарси, односно моћници који илегалним методама реализују своје уске интересе на штету народа Украјине. Стога је борба против корупције једно од кључних питања за украјински народ и одлучујуће за побољшање његовог живота“.

Зеленски се захвалио америчком државном секретару на антируским санкцијама Вашингтона и позвао Џоа Бајдена на први самит „Кримске платформе“ који ће бити одржан у августу.

Блинкен му је одмах саопштио да то – наводно због пандемије – неће бити могуће.

Да би подишао америчком двојцу, а и да би се препоручио украјинским русофобима, Зеленски је на заједничкој конференцији за медије рекао:

„Руси су свеприсутни. Свуда су“.

Руска дипломатија је на ово одмах одреаговала. Његова портпаролка Марија Захарова поручила је Блинкену `нишанећи` Зеленског:

„Током разговора, [амерички државни секретар Ентони] Блинкен увјеравао је украјинске званичнике да су на сигурном. Међутим, државни секретар Блинкен није знао да смо `свуда`, чак и у главама украјинских политичара“.

Долазак Блинкена и Нуланд у Кијев – у  Донбасу сматрају могућом увертиром у  погоршавање ситуације у региону.

У нови рат…

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар