Главно Свијет

Борељ: Вучић и Курти су се договорили – нису потребни даљи разговори о предлогу ЕУ

НАГЛАСИО: ПОТРЕБНИ СУ ДОДАТНИ ПРЕГОВОРИ О МОДАЛИТЕТИМА ИМПЛЕМЕНТАЦИЈЕ
  • „Оба лидера су показала одговорно понашање и спремност да траже рјешења… Специјални представник ЕУ Мирослав Лајчак наставиће шатл дипломатију између Београда и Приштине“
  • „У Споразуму, о којем су Вучић и Курти постигли договор, стоји да грађани могу слободно да се крећу између Косова и Србије користећи своје пасоше, обострано признате, као и личне карте и регистарске таблице“
  • „Приједлог ЕУ, чији је назив Споразум о путу ка нормализацији између Косова и Србије, биће објављен ускоро на сајту ЕУ“

ШЕФ европске дипломатије Жозеп Борељ изјавио је у Бриселу, послије нове рунде дијалога Београда и Приштине, да су се лидери двије стране договорили да нису потребни даљи разговори о предлогу ЕУ за нормализацију односа, али да су потребни додатни преговори о модалитетима имплементације.

Послије заједничког састанка са председником Србије Александром Вучићем и премијером Косова Аљбином Куртијем, Борељ је новинарима рекао да су „оба лидера показала одговорно понашање и спремност да траже рјешења“ и најавио да ће специјални представник ЕУ Мирослав Лајчак наставити шатл дипломатију између Београда и Приштине.

„Вучић и Курти су се данас договорили да нису потребни даљи разговори о предлогу ЕУ, чији је назив Споразум о путу ка нормализацији између Косова и Србије. Текст Споразума ће бити објављен ускоро на сајту ЕУ“, казао је Борељ.

Навео је да у Споразуму, о којем су Вучић и Курти постигли договор, стоји да грађани „могу слободно да се крећу између Косова и Србије користећи своје пасоше, обострано признате, као и личне карте и регистарске таблице“.

„Споразум омогућава да људи могу да студирају и да раде, не размишљајући да ли ће њихова диплома и то гдје су је стекли бити проблем. Споразум доноси нове економске прилике кроз повећану финансијску помоћ, пословну сарадњу и нове инвестиције у Косово и Србију“, казао је Борељ.

Додао је да Споразум значи и више трговине, јер сертификати за увоз и извоз више неће бити проблем, као и „више безбједности, сигурности и предвидивости за Србе на Косову“, укључујући Српску православну цркву и објекте културног и вјерског насљеђа.

„Надам се да споразум може да буде осонова и за изградњу преко потребног повјерења и за превазилажење насљеђа прошлости“, навео је Борељ.

Борељ је рекао да су додатни преговори ипак потребни, „за утврђивање специфичних модалитета имплементације одредби споразума“.

„Шатл дипломатија ће бити настављена, у марту ће бити нови састанак на високом нивоу са циљем да се оконча дискусија о анексу за имплементацију, који ће бити смјерница за примјену Споразума. Анекс је интегрални дио Споразума и треба да буде финализован“, казао је шеф европске дипломатије.

(Бета)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар