Главно Странке

Бореновић: ПДП предлаже да се уведе скенирање гласачких листића

ТВРДИ ДА БИ СЕ ТАКО ОСУЈЕТИЛЕ „МАНИПУЛАЦИЈЕ И ИЗБОРНА КОРУПЦИЈА“
  • „Наш став је да се један члан Предсједништва БиХ бира директно из Републике Српске, а начин избора чланова Предсједништва из ФБиХ је ствар договора тамошњих политичких актера. Неприхватљиве су нам идеје индиректног избора са простора Републике Српске

БРАНИСЛАВ Бореновић, предсједник ПДП,  изјавио је да је кључни приједлог ове странке у вези са измјенама Изборног закона БиХ увођење скенирања гласачких листића, како би се одмах по затварању бирачких мјеста знали резултати, те спријечиле манипулације.

Бореновић је додао да су неприхватљиве идеје да се индиректно бира члан Предсједништва БиХ са простора Републике Српске.

Бореновић је након састанка са америчким изаслаником за Западни Балкан Метјуом Палмером и извршном директорицом за Западну Европу, Западни Балкан, Турску и Велику Британију при Европској служби за спољне послове Ангелином Ајхорст нагласио да ПДП остаје при приједлозима који се тичу унапређења рада бирачких одбора и идентификације бирача, укидања гласања путем поште, односно само у дипломатско-конзуларним представништвима у иностранству, те спречавања трговине мандатима.

Бореновић каже да је циљ ПДП-а да се искоријени изборна корупција и крађа.

– Због тога, промјене које предлажемо нису техничке, него суштинске. Свједочили смо разним начинима постизања изборног резултата који није у складу са реалном вољом грађана. То се показало и након поновљених избора у Добоју, када су неки кандидати имали и до 17.000 гласова мање него на редовним изборима. Изразио сам незадовољство што правосуђе ћути на очигледне случајеве кривичног дјела изборне крађе и још увијек нема санкција за одговорне – истакао је Бореновић.

Говорећи о имплементације пресуде Европског суда за људска права у случају Сејдић-Финци, Бореновић каже да постоји спремност да се саслушају ставови странака из ФБиХ.

– Међутим, наш став остаје да се један члан Предсједништва БиХ бира директно из Републике Српске, а начин избора чланова Предсједништва из ФБиХ је ствар договора тамошњих политичких актера. Неприхватљиве су нам идеје индиректног избора са простора Републике Српске. Ипак, још једном понављам, иако је рјешавање овог случаја једна од дугогодишњих обавеза која мора бити испуњена, наш првенствени циљ је спријечити изборне крађе и корупцију и у складу с тим, увести скенирање гласачких листића – закључује Бореновић.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар