Главно РС и матица

Брнабић Јањићу: Кад Макрон и Шолц причају са Путином – они нису дилер и наркоман?

КРИТИКОВАЛА ИЗЈАВУ ОСНИВАЧА ФОРУМА ЗА ЕТНИЧКЕ ОДНОСЕ
  • Нагласила да су цијене гаса због рата у Украјини скочиле „небу под облаке“, али да је Србија добила исту нафтну формулу: „Данас би по тој формули за Србију цијена била око 340 долара, можда и мање, док су цијене на берзи за друге и већину земаља у Европи, осим неких као што су Молдавија, Мађарска и Белорусија, 960 долара. Наша је између 310 и 340 долара, а за остале је сада 960 долара“
  • Рекла да не може ни да коментарише то што је у Београду у суботу, у организацији неформалне групе „Руси, Украјинци, Белоруси и Срби заједно против рата“, затражено да Русија одмах повуче „свих својих 4.036 агената обавештајних служби“ из Србије, оцјенивши да су то „глупости“

ПРЕМИЈЕРКА Србије Ана Брнабић изјавила је синоћ да је предсједник Србије Александар Вучић договором о повољној цијени гаса са Владимиром Путином, урадио велику ствар за Србију и добио више него послије претходног разговора са руским предсједником прошле године, и то под „100 пута тежим околностима“.

Брнабић се у емисији Хит-твит на ТВ Пинк осврнула и на изјаву оснивача Форума за етничке односе Душана Јањића да „Путин и Вучић преговарају као дилер и наркоман“, коју је назвала скандалозном и оцијенила да то показује фрустрацију јер је Вучић „нешто извојевао, и то сам“.

„Данас је председник Александар Вучић за Србију урадио велики посао и велику ствар је завршио, а како је то успео, заиста не знам“, рекла је Брнабић.

Она је подсјетила да је Вучић 25. новембра прошле године, послије разговора са Путином, успио да продужи постојећи уговор до 31. маја под истим цијенама, што је, како је навела, било око 250 долара за 1.000 кубних метара гаса, „када су сви имали по три, четири па и пет пута веће цене“.

Она је нагласила да је Вучић данас добио за Србију „више и боље и то под 100 пута тежим околностима“.

Како је објаснила, од прошлог договореног гасног аранжмана почео је рат у Украјини и цијене су скочиле „небу под облаке“, али је Србија добила исту нафтну формулу.

„Добили смо исте услове, али не чак ни на шест месеци, него на три године, и то у време када је таква нестабилност, када су ненормалне цене и када ће цене тек расти за зиму“, рекла је Брнабић.

Премијерка је објаснила да би данас по тој формули за Србију цијена била око 340 долара, можда и мање, док су цијене на берзи за друге и већину земаља у Европи, осим неких као што су Молдавија, Мађарска и Белорусија, 960 долара.

„Наша је између 310 и 340 долара, а њихова је сада, и то када је још ниска цена у односу на то каква ће бити на зуму, 960 долара. Зато Вучић каже да плаћамо отприлике три пута мање“, објаснила је премијерка.

Како је навела, цијена гаса зими ће ићи и преко 3.000 и 4.000 долара, а Србија ће тада добијати гас по нафтној формули за између 310 и 410 долара.

„Онда знате зашто Вучић каже и 10 пута мања. То ће бити тако. И ово што је он успео је нешто што нисам могла ни да сањам“, нагласила је Брнабић.

Она је додала да се предсједник за то борио дуго и паметно, а на питање с ким се борио и на констатацију да је један дио јавности тврдио да може да се постигне договор на мјесец дана, а други да није ни договорен разговор са Путином, Брнабић је рекла да су „то приче које видимо сваки дан“ и да је „то једна лаж која замењује другу лаж“.

„Када се након дан, два или три испостави да је то што су рекли потпуна лаж или дезинформација, они се не врате и никад нисмо чули извињење, већ само смисле наредну лаж и тако настављају“, рекла је Брнабић.

Како је додала, прије четири дана „говорили су да Путин неће да разговара са Вучићем и да ће сваки следећи гасни аранжман бити месец за месец, јер нема више поверења у Вучића“.

„А данас ова скандалозна изјава Душана Јањића у Данасу да Путин и Вучић преговарају као дилер и наркоман, показује ниво фрустрације“, рекла је Брнабић .

Она је оцијенила да су таквом изјавом и „Данас“ и Јањић за Србију рекли да је наркоман, јер, како је истакла, не преговара Вучић за себе него за Србију.

„Ако сте назвали Србију наркоманом, ако је Јањић у тој својој памети и препотентности назвао тако нашу и његову земљу и све нас у овој земљи, он је тако назвао и Немачку и (Олафа) Шолца и Бугарску и Кирила Петкова јер све те земље су зависне од руског гаса, ту нема никакве разлике. А Макрон кад прича са Путином? То је у реду? Кад Шолц прича са Путином и то је ок? Они нису дилер и наркоман“, упитала је Брнабић,

Оцијенила је да је то фрустрација јер је Вучић „нешто извојевао и то је урадио сам, без ичије помоћи“.

„Он се тиме бавио. Нико у влади, не да му није помогао, него није могао да му помогне. То је била његова политика, он је то стратешки планирао. Он је годинама градио, не само са Путином, него са разним државницима такав однос да ми у овако тешким условима можемо да имамо овако нешто“, навела је Брнабић.

Када је ријеч о санкцијама Русији, свима који спочитавају Србији да не уводи санкције због гасног аранжмана поручила је да треба да их буде срамота.

„Ми не уводимо санкције из принципа јер смо трпели под санкцијама и знамо да не доносе ништа у смислу приближавања неком циљу“, нагласила је премијерка.

Она је додала да је Вучић и данас пренио да је жеља Србије да се успостави мир.

„А те санкције не да не доприносе да се иде ка миру, оне антагонизују читаву ситауацију и удаљавају читав руски народ од свих којих су увели санкције. Тако да то нема никакве везе са гасним аранжманом“, поручила је Брнабић.

Нагласила је и да српска политика није политика сједења на двије столице, већ на једној, на српској.

„То стварно јесте седење на српској столици и вођење политике у најбољем интересу земље. У четвртак и петак нам је била висока делегација из УАЕ, следеће суботе идем у Руанду одакле су нас замолили да им помогнемо у дигитализацији… Позиционирамо се да у овако тешким и комплексним временима обезбедимо што више партнерстава“, навела је Брнабић.

Када је ријеч о сутрашњој посјети посланице Европског парламента Виоле фон Крамон, Брнабић је рекла да су разговори увијек добри и да су неопходни.

Каже да су борбе сваки дан, од ујутру до увече, и на крају дана се радујете што сте остали земља која води своју политику.

Брнабић је рекла да не може ни да коментарише то што је у Београду у суботу, у организацији неформалне групе „Руси, Украјинци, Белоруси и Срби заједно против рата“, затражено да Русија одмах повуче „свих својих 4.036 агената обавештајних служби“ из Србије, оцјенивши да су то „глупости“.

„Молим да доказе које имају за такве тврдње дају и ми ћемо то процесуирати“, поручила је Брнабић.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар