Главно РС и матица

Брнабић: Макронов став не смета Србији – и нама одговара да ЕУ до 2025. ојача

ФАБРИЦИ: НИЈЕ МАКРОНОВ СТАВ ТОЛИКО НЕГАТИВАН, ОН ЖЕЛИ ДА З. БАЛКАН ИМА ОСЛОНАЦ У ЕУ
  • Шеф Делегације Европске уније у Србији Сем ФАБРИЦИ: „У правосуђу је остварен одређен напредак, али питање политичког утицаја на правосуђе још није ријешено, а треба да се ријеши“
  • Изјавио да се у извјештају Европске комисије (о Србији) не помињу рокови за правно-обавезујући споразум о нормализацији односа Београда и Приштине: „Изјвештај је само подстицај да се иде напријед у процесу преговора како би се дошло до правно-обавезујућег споразума“

ШЕФ Делегације Европске уније у Србији Сем Фабрици изјавио је данас у Београду да извјештај Европске комисије о напретку Србије у европским реформама потврђује посвећеност Владе Србије европском путу, да је у економији остварен добар напредак, али да питање политичког утицаја на правосуђе није ријешено.

„У правосуђу је остварен одређен напредак, али питање политичког утицаја на правосуђе још није ријешено, а треба да се ријеши“, рекао је Фабрици на заједничкој конференцији за медије с премијерком Србије Аном Брнабић.

Он је навео да је у Извештају ЕК, који се односи на период од краја 2016. до почетка 2018. године, констатован одређен напредак у борби против корупције и организованог криминала и позитивна улога у регионалној сарадњи, нарочито с Приштином.

Додао је да „Србија мора да уложи напор да се постигнути споразуми спроводе и да се договор с Приштином преточи у правно-обавезујући споразум“.

Фабрици је изјавио да се у извјештају Европске комисије не помињу рокови за правно-обавезујући споразум о нормализацији односа Београда и Приштине.

„Извјештај не спомиње никакве рокове, само подстицај да се иде напријед у процесу преговора како би се дошло до правно-обавезујућег споразума“, рекао је Фабрици.

Замољен да прокоментарише изјаву предсједника Француске Емануела Макрона, који је данас одбацио било какво проширење Европске уније док се она не реформише, Фабрици је казао да не види да је та изјава „толико негативна“.

„Мислим да су коментари Макрона били и ти да Западни Балкан треба да пронађе чврст ослонац у ЕУ, па ја не бих видио његову изјаву толико негативно“, навео је Фабрици.

Брнабић је рекла да не види колизију у Макроновој изјави са интересима Србије:

„И нама одговара јача Европска унија и не мислим да су наша два циља у колизији, мислим супротно, да нису, уколико завршимо посао који је пред нама и 2025. будемо спремни за ЕУ и нама је боље да буде јака Европска унија“.

Бета

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар