Главно РС и матица

Брнабић: Са Отвореним Балканом смо отишли још даље – Србија је опет показала да је кооперативна

ПРЕДСЈЕДНИЦА ВЛАДЕ СРБИЈЕ ОЦИЈЕНИЛА РЕЗУЛТАТЕ САМИТА БЕРЛИНСКОГ ПРОЦЕСА
  • Ана Брнабић нагласила да је посебно важно да споразуми не дерогирају оно што је договорено или се договара у оквиру дијалога Београда и Приштине: „То је било доста тешко испреговарати, али успели смо. Ништа не угрожава оно што смо договорили о личним картама, што задржава државност Србије на КиМ и олакшава живот Србима на КиМ. То је било важно“

ПРЕМИЈЕРКА Србије Ана Брнабић изјавила је да су споразуми које су лидери западнобалканске шесторке данас потписали на Самиту Берлинског процеса, важни прије свега за младе у региону, и да је тиме Србија још једном показала да је апсолутно за регионалну сарадњу.

Брнабићева је истакла да ти документи ни на који начин не дерогирају оно што је договорено или се договора у дијалогу Београду и Приштине.

У Берлину су данас потписани споразуми о мобилности којима се омогућава путовање уз личну карту у региону, међусобно признавање факултетских диплома и стручне спреме.

– То су важни споразуми, прије свега за младе у региону, о признавању академских квалификација и о признавању професионалних квалификација, који се сада односи на три професије – љекара, стоматолога и архитекти, као и на признање личних карата – рекла је Брнабићева.

Поручила је да је за Београд било важно да покаже да је увијек за регионалну сарадњу, да је у интересу Србије и грађана да регион буде боље повезан, да буде безбједнији, стабилнији, да имамо гарантован мир и стабилност, да можемо да напредујемо.

Указала је да овакви споразуми за Србију нису нешто претјерано ново, зато што је већ урађено и то у већем обиму у оквиру иницијативе „Отворени Балкан“, са Албанијом и Сјеверном Македонијом.

Брнабићева је поручила да је посебно важно да ови споразуми не дерогирају оно што је договорено или се договара у оквиру дијалога Београда и Приштине.

– То је било доста тешко испреговарати, али успјели смо. То нема никакв утицај на оно што смо договорили о личним картама, што задржава државност Србије на КиМ и олакшава живот Србима на КиМ. То је важно – рекла је Брнабићева.

(РТС)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар