Главно РС и матица

Брнабић: Србија ће сачекати са реаговањем на пресуду Караџићу

„СВИ У РЕГИОНИ СУ ПОЖУРИЛИ ДА СЕ ИЗЈАСНЕ НЕ ВОДЕЋИ РАЧУНА О ОДНОСИМА СА СРБИЈОМ“
  • Предсједница Владе Србије упозорила да насиље које се у суботу догодило упадом демонстраната у РТС не смије да се понови и оцјенила да су мирни протести тим упадом завршени
  • „Нисам сигурна какву радикализацију протеста најављују, пошто очигледно онакав упад на РТС њима није био довољно радикалан. Не знам какву даљу радикализацију у односу на оно што смо видели у суботу ноћу или унедељу, што је невероватно. Ја мислим да то нико нормалан у Србији неће подржати, осим њих 20 или 30 у Савезу за Србију“

ПРЕДСЈЕДНИЦА Владе Србије Ана Брнабић изјавила је да треба сачекати с реаговањем на пресуду бившем предсједнику Републике Српске у Хагу Радовану Караџићу.

„Занимљиво је како су сви из региона пожурили да дају невероватне изјаве. Треба да пустимо да видимо шта ће да кажу сви остали, а ми ћемо наравно дати свој став“, рекла је Брнабићева.

Она је додала да су сви у региону „пожурили да кажу шта мисле“, без размишљања о томе како се то одражава на њихове односе са Србијом.

Брнабић је, иначе, упозорила да насиље које се у суботу догодило упадом демонстраната на РТС не смије да се понови и оцјенила да су мирни протести тим упадом завршени.

Додала је да насиље никако не смије да се релативизује.

Гостујући на РТС рекла је да је Србија демократско и пристојно друштво и да власт ничим није изазвала радикализацију протеста.

Како је навела, она и даље има „горак укус у устима“ због упада демонстранта на челу са појединим лидерима Савеза за Србију.

„Невероватно је оно што смо видели, вандалски чин насиља против сваке могуће слободе медија“, рекла је Брнабићева и додала да је њено гостовање на јавном сервису уједно и њен начин подршке РТС-у и запосленима.

Она је оцијенила да су упадом на РТС завршени мирни протести.

Каже да је власт дозвољавала мирне протесте, јер је то једно од основних демократских, људских права, да се изрази неслагање и да је то у реду до тренутка када је прешло у насиље.

Премијерка сматра да је велика већина грађана против насиља и да не подржава насилни упад на РТС, као ни пријетње медијима и ношење моторне тестере по ходницима.

„Свакако мислим да највећи део Србије једногласно осудио овакав вандалски чин насиља“, рекла је Брнабић.

Каже и да ће увијек разговарати с људима са којима се не слаже, јер вјерује да је најбоље рјешење да се објасне ставови и логика Владе Србије и да се чује мишљење друге стране.

Ту не сврстава људе који само причају о слободи медија, којима су пуна уста слободе медија, „као што су то неки од лидера СзС“, а који су показали шта за њих значи слобода медија тиме што насилно упадају и разваљују врата на РТС, пријете новинарима, „уносе моторну тестеру као било какав симбол или сигнал било чега“.

Ту не сврстава, казала је, ни људе попут Драгана Ђиласа, за којег је, како је навела, Верица Бараћ 2011. године написала да је „особа која је заробила медије“.

„Сада нови лидер СзС Бошко Обрадовић показује шта за њега значи слобода медија. За њега то значи да ће тамо где се не слаже са уређивачком политиком ући са моторном тестером, претићи“, рекла је Брнабић.

Изјавила је да не зна ни за какве најаве радикализације грађанских протеста и истакла да грађани немају разлога да брину.

„Нисам сигурна какву радикализацију протеста најављују, пошто очигледно онакав упад на РТС њима није био довољно радикалан. Не знам какву даљу радикализацију у односу на оно што смо видели у суботу ноћу или унедељу, што је невероватно. Ја мислим да то нико нормалан у Србији неће подржати, осим њих 20 или 30 у Савезу за Србију. Наравно, грађани Србије немају чега да се плаше. Ми смо показали свих ових недеља, посебно када су они радикализовали протест, да је држава Србија у потпуности слободна, способна да сачува и ред и уставни поредак и да заштити демократску вољу грађана“, рекла је Брнабић гостујући у емисији „Око“ РТС-а.

Према њеним ријечима, СзС једино жели да испровоцира Владу Србије и полицију, како би имали изговор за неко веће насиље.

Како каже, радикализација је почела онда када су на улицу изнета вешала .

(Танјуг)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар