Главно Предсједник РС

Бубић: Тужилаштво треба да докаже кривицу и да је Шмит ВП, а не да ми доказујемо невиност

АДВОКАТ ПРЕДСЈЕДНИКА СРПСКЕ УПОЗОРИО ДА САСЛУШАВАЊЕ ИНСПЕКТОРА НИЈЕ УОБИЧАЈЕНО
  • Горан БУБИЋ: Позивање свједока само је симулација суђења, јер је овдје требало провјерити да ли је Кристијан Шмит именован по поступку, како је предвиђено Дејтонским мировним уговором

Извор: РТРС

AДВОКАТ предсједника Републике Српске Горан Бубић рекао је да није пракса судова да позивају инспекторе да свједоче.

Бубић је коментаришући сутрашње рочиште на којем је најављено саслушање три инспектора Агенције за истраге и заштиту, који су изузимали документацију из Службеног гласника, рекао да то обично није пракса, осим ако „противна страна, у овом случају одбрана, нешто оспори, везано за вјеродостојност докумената, на чију околност су позвани свједоци да се саслушају“.

– Овдје су документи Народне скупштине, документи о указима, општи акти који се тичу Службеног гласника, тако да то нису спорна питања. И да је позивање свједока само једна симулација суђења, јер овдје је требало провјерити да ли је Кристијан Шмит именован по поступку, како је предвиђено Дејтонским мировним уговором – рекао је Бубић за РТРС.

Каже да је на одбрану пребачено да практично доказује пресумпцију невиности.

– А пресумпција се претпоставља. Значи тужилаштво би требало да докаже кривицу, а не да ми доказујемо невиност – каже Бубић.

Подсјећамо, Додику је на рочишту 5. фебруара прочитана оптужница, док је Лукићу прочитана 13. фебруара.

Лукићев предмет је од Додиковог 17. јануара раздвојио судија Суда БиХ Мирсад Стрика, који је водио овај процес прије него што је предмет додијељен судији Сени Узуновић.

Тужилаштво БиХ подигло је оптужницу против Додика и Лукића због непоштовања одлука Кристијана Шмита.

Суд БиХ раније је одлучио да суђење Лукићу буде настављено у сриједу, 6. марта, у исто вријеме када и предсједнику Додику.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар