Главно Свијет

Цетињски скуп против устоличења Јоаникија малобројнији него што је Мило прижељкивао

ДОШЛИ ФУНКЦИОНЕРИ ДПС, ЛАЖНИ МИТРОПОЛИТ ДЕДЕЈИЋ, ЕКС-ДИРЕКТОР ПОЛИЦИЈЕ ВЕЉОВИЋ
  • Иако се устоличења митрополита МЦП традиционално одржавају у Цетињском манастиру, они захтијевају да се тај чин „измјести у неки други објекат на територији Црне Горе изграђен посљедњих деценија или у сједишту СПЦ у Београду


СКУПУ противника устоличења митрополита црногорско-приморског Јоаникија у Цетињском манастиру, који је организовао такозвани Патриотски комитски савез, уз подршку опозиционе ДПС Мила Ђукановића, окупио је много мање људи од очекиваног с обзиром на то да су довожени из цијеле Црне Горе.

Међу окупљенима су били и  самозвани митрополит неканонске Црногорске православне цркве Мираш Дедејић, иначе – рашчињени свештеник Српске православне цркве, као и функционери ДПС-а, укључујући бившег директора Управе полиције и Ђукановићевог актуелног савјетника Веселина Вељовића.

Мираш Дедејић

Устоличење митроплита Јоаникија планирано је за 5. септембар у присуству патријарха српског Порфириија, а Вељовић је прошле седмице у ауторском тексту за један црногорски медиј позвао припаднике полиције да одбију послушност старјешинама и прикључе се противницима устоличења.

Против устоличења су све опозиционе странке предвођене Ђукановићевим ДПС-ом, бројне невладине организације и појединци.

Иако се устоличења митрополита МЦП традиционално одржавају у Цетињском манастиру, они захтијевају да се тај чин „измјести у неки други објекат на територији Црне Горе изграђен посљедњих деценија или у сједишту СПЦ у Београду“.

Основна порука окупљених је да се Црна Гора „никада неће утопити у “српски свијет’“.

Дио града код Биљарде блокирала је полиција, која је на протесту присутна у великом броју.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар