Главно Свијет

Чикагу обрачуни ко у Чикагу: за минули викенд убијено 11, а рањено 70 људи

ПРОШЛЕ ГОДИНЕ УБИЈЕНИХ БИЛО 650 - ВИШЕ НЕГО У ЊУЈOРКУ И ЛОС АНЂЕЛЕСУ ЗАЈЕДНО

НЕКАД се говорило „задужен као Грчка“ и „обрачун к`о у Чикагу“. И једно и друго је актуелно и данас.

Најмање 11 људи је убијено а око 70 повријеђено у оружаним инцидентима у Чикагу током викенда, што полиција углавном приписује дјеловању банди, а адвокат предсједника САД, Руди Ђулијани, лошем вођењу града у коме су на власти демократе.

Насиље је кулминирало недјељу ујутру, када је у само једном инциденту у Саут сајду рањено осам људи.

Прије неколико мјесеци је током викенда око Дана сјећања убијено најмање седам људи, а 32 је рањено. Викенд који претходи Дану сјећања, почетком маја, традиционално је један од најнасилнијих викенда за Чикаго, наводи лист Чикаго трибјун.

Полицијски функционер Фред Волер рекао је да чланови банди користе љетње гужве у граду као заклон.

„Користе такве прилике и пуцају у масу, небитно им је кога погоде“, рекао је Волер.

Полиција тврди да је број насилних злочина у Чикагу у опадању, док су људи који протестују против насиља блокирали аутопутеве.

Чикаго је прошлу годину завршио са мање убистава него 2016, са 650 у односу на 771. Иако је пад значајан, та цифра је и даље већа од укупног броја убистава у Њујорку и Лос Анђелесу, два града већа од Чикага.

Оружано насиље у Чикагу је привукло велику пажњу, па и предсједника САД Доналда Трампа и његовог адвоката Ђулијанија који су у низу твитова за проблем окривили дугогодишњу „демократску владавину“ у граду.

Ђулијани, бивши градоначелник Њујорка, изразио је подршку некадашњем шефу чикашке полиције Герију Мекартију ког је назвао „полицијским генијем“.

Мекарти је открио да планира да се кандидује за градоначелника Чикага, против демократе Рама Емануела који га је смјенио 2015. До смјене је дошло по објављивању снимка бијелог полицајца како 16 пута пуца у црног тинејџера.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар