Главно РС и матица

Члан шиптарске делегације на скупштини Интерпола насрнуо на члана делегације МУП Србије

АМЕРИКАНЦИ И ЊИХОВИ САВЕЗНИЦИ НАМЕТНУЛИ ГЛАСАЊЕ О ПРИЈЕМУ „КОСОВА“
  • Шиптар прво провоцирао, а наводно је „новинар“ у саставу „делегације Приштине“
  • Американка Мери Родригез, савјетница за правна питања, којој је Јужнокорејац Ким Џонг Јанг предао да води сједницу Генералне скупштине, на своју руку, тумачила приговоре земаља које су изнијеле примједбе на програм рада овогодишње Генералне скупштине, укључујући и примједбе Србије

У ДУБАИЈУ је почела Генерална скупштина Интерпола. И поред противљења већег броја држава чланица да се питање пријема Косова уопште нађе на дневном реду, донијета је одлука да та тачка остане и да се о њој гласа, навео је у саопштењу прослијеђеном медијима Небојша Стефановић, министар унутрашњих послова Србије.

„Нажалост, иако смо више пута упозоравали да је тиме угрожено међународно право, оваква одлука показује да Корелова резолуција, коју је усвојила Генерална скупштина претходне године у Пекингу, остаје само мртво слово на папиру”, нагласио је Стефановић, који предводи делегацију МУП-а Србије.

Министар је истакао да је Генерални секретаријат и један дио чланица Интерпола одлучио да њихово становиште буде изнад међународног права и изнад одлука које је донијела и сама Генерална скупштина.

„Србија ће наставити да, заједно са својим партнерима, лобира и да ради на томе да одлука о евентуалном пријему Косова не прође на самом гласању у уторак”, нагласио је министар Стефановић.

А београдски медији, позивајући се на незваничан сазнања, преносе да је чак било и провокација од стране приштинске делегације, те да је један њихов члан, који се представио као новинар, у једном тренутку, насрнуо на члана тима из МУП-а Србије.

Осим тога, сам почетак сједнице Генералне скупштине обиљежило је непринципијелно понашање Генералног секретаријата Интерпола.

Наиме, мимо уобичајене процедуре, Генерални секретаријат Интерпола је преузео предсједавање 87. засједањем Генералне скупштине. Такође, генерални секретар Јирген Шток је у свом уводном обраћању највише пажње посветио оставци доскорашњег председника Интерпола Менг Хонгвеја.

Американка Мери Родригез, савјетница за правна питања, којој је Јужнокорејац Ким Џонг Јанг предао да води сједницу Генералне скупштине, на своју руку, тумачила је приговоре земаља које су изнеле примједбе на програм рада овогодишње Генералне скупштине, укључујући и примједбе Србије.

Медији преносе да је Американка тако прекршила правила и процедуре Интерпола, не уважавајући примједбе које јасно указују на кршење међународног права.

На Генералној скупштини учествује готово 1.000 званичних представника из 173 земље. Међу учесницима је 85 шефова полиција и 40 министара.

Тема овогодишње 87. Генералне скупштине је улога полиције у ери информатике.

Министар полиције Небојша Стефановић је на маргинама засједања Генералне скупштине Интерпола с Дакијем Дуаном, шефом кинеске делегације, разговарао о предстојећем гласању за пријем Косова у ову полицијску организацију.

Дуан је током састанка рекао да Кина подржава ставове Србије по питању захтјева за пријем Косова и да у потпуности поштује њен територијални суверенитет.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар