Главно Федерација/БиХ

Човић: Бошњаци би да Хрватима и даље бирају члана Предсједништва БиХ и чланове домова народа

„ОХР НЕМА ШТА ДА ТРАЖИ ПОВОДОМ ИЗБОРНОГ ЗАКОНА – БиХ ЈЕ ПРЕД ОТВАРАЊЕМ ПРЕГОВОРА СА ЕУ“
  • Коментаришћи јучерашњи састанак Нермина Никшића, Жељка Комшића и Бакира Изетбеговића у Амбасади САД, Човић истакао: „Занимљива је структура странака које су биле на састанку. Кад је ријеч о политичкој сцени у Сарајеву – сасвим је свеједно ко је `лијево`, а ко `десно`. Велико је чак и питање ко је `лијеви`, а ко `десни` јер сви наступају с исте позиције“
  • Подвукао је: „Наш став је јасан – до краја спровести пресуду Уставнога суда БиХ у предмету `Љубић`. Легитимно представљање на свим нивоима је нешто око чега не можемо преговарати. По којем ће се моделу бирати делегати у Дом народа мање је важно, али је нужно да се задовољи начело легитимног представљања. То је основа свега”

ПРЕДСЈЕДНИК ХДЗ-а БиХ Драган Човић изјавио је данас у Мостару да бошњачке политичке странке не одустају од тога да задрже статус кво и бирају Хрватима члана Предсједништва и чланове домова народа.

Човић је на конференцији за новинаре након сједнице Предсједништва странке рекао да није важно ко је од странака на бошњачкој сцени на власти, а ко у опозицији, јер ће се сви ујединити када на ред дође питање попут измјене Изборног закона.

Коментаришћи јучерашњи састанак Нермина Никшића, Жељка Комшића и Бакира Изетбеговића у Амбасади САД, Човић је истакао да „неко има потребу да на различите начине зове саговорнике и разговара о појединим темама“.

„Занимљива је структура странака које су биле на састанку. То иде у прилог ономе што одавно говорим кад је ријеч о политичкој сцени у Сарајеву – да је сасвим свеједно ко је `лијево`, а ко `десно`. Велико је чак и питање ко је `лијеви`, а ко `десни` јер сви наступају с исте позиције“, нагласио је Човић.

Он је додао да је прије неколико дана разговарао са амбасадором САД у БиХ Морин Кормак и да ће се за неколико дана састати са представницима Стејт департмента.

„Наш став је јасан – до краја спровести пресуду Уставнога суда БиХ у предмету `Љубић`. Легитимно представљање на свим нивоима је нешто око чега не можемо преговарати. По којем ће се моделу бирати делегати у Дом народа мање је важно, али је нужно да се задовољи начело легитимног представљања. То је основа свега“, рекао је Човић.

Он је навео да је Хрватима важно да се осигура да хрватски народ бира своје представнике и да се спроведе одлука Уставног суда. Човић је додао да свако на свој начин може тумачити одлуке Уставног суда, али да је одлука ту да би била спроведена.

Човић је истакао да ОХР нема шта да тражи у вези са доношењем измјена Изборног закона БиХ јер је БиХ пред отварањем преговора са ЕУ.

Он је нагласио да је Предсједништво ХДЗ-а БиХ данас расправљало о изборима у БиХ и свему ономе што би требало урадити.

Човић је рекао да се 10 странака ХНС-а на прошлој сједници у Витезу изјаснило за заједнички наступ на изборима, а да једино није био присутан ХДЗ 1990, из којег су се накнадно огласили.

„Навикли смо ми на то. Предсједник им договори једно, а кантонални одбори причају друго. Предсједник кантоналног одбора ХДЗ 1990 Сарајево пише саопштења, па након тога пређе у СДА. Њима су отворена врата, као и сваком другом“, навео је Човић.

(Срна)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар