Главно Федерација/БиХ

Човић: Хрватско питање у БиХ не постоји, већ – питање БиХ и равноправности три њена народа

У НЕУМУ ПОЧЕО НАУЧНИ СКУП „РЈЕШЕЊЕ ХРВАТСКОГ ПИТАЊА ЗА ЕВРОПСКУ БиХ“
  • Драган ЧОВИЋ: И даље постоји потреба да неко држи инструменте како легитимно представљање једног народа направити кроз инструменте утицаја бројнијег народа у одређеној изборној јединци
  • Организатори скупа су Хрватска академија наука и умјетности у БиХ, Ректорски збор Републике Хрватске, Универзитет у Мостару, Одјел за науку и образовање Хрватског народног сабора БиХ (ХНС), те Институт за друштвено-политичка истраживања (ИДПИ) из Мостара

ПРЕДСЈЕДАВАЈУЋИ Предсједништва БиХ Драган Човић рекао је да се мора направити организација БиХ која ће бити много рационалнија, ефикансија и у основи јефтинија и функционалнија, али да се до краја уваже елементи потребне равноправности као основе.

Човић, који је лидер ХДЗ-а БиХ, рекао је новинарима у Неуму након отварања научне конференције „Рјешење хрватског питања за европску БиХ“, да је дубоко увјерен да је прошлогодишња конференција отворила питање Изборног закона.

„Имамо довољно времена да посао завршимо. Политичке воље још нема довољно. И даље постоји потреба да неко држи инструменте како легитимно представљање једног народа направити кроз инструменте утицаја бројнијег народа у одређеној изборној јединци“, додао је Човић.

Наводећи да стални покушаји да се подијеле Хрвати није уродио плодом, Човић је поручио да ће то још мање моћи након оваквих скупова.

„Да би се избори спровели, морају се спровести измјене Изборног закона“, нагласио је Човић.

Он је рекао да не вјерује да постоји могућност да се избори пролонгирају за двије године.

„Због тога моје настојање и охрабрење онима који још тактизирају да се неке ствари не десе, десиће се те ствари, имаћемо ми изборе, имплементираћемо резултат и овај је пут незаустављив колико год било кочничара у БиХ“, истакао је Човић.

Човић је, говорећи на отварању научне конференције, рекао да хрватско питање у БиХ не постоји, „већ постоји питање БиХ и њене потребе потпуне равноправности за сва три конститутивна народа заједно са свим другима“.

Он је замолио све учеснике научне конференције да током два дана отворе многа питања која ће помоћи да конференција буде вреднована на начин како би требало и приличи.

„Прошлогодишња на истом овом мјесту имала је на крају упитник, који је рекао бих, био провокација коју је требало отклонити. Ове године ставили смо једнако провокативну тему, јер вјерујем да хрватско питање не постоји. Постоји у ствари питање БиХ, државе с равноправним конститутивним народима“, навео је Човић.

Он вјерује да ће се измјенама Изборног закона створити услови за одржавање избора у октобру, за стицање кандидатског статуса БиХ за чланство у ЕУ, активацију Акционог плана за чланство у НАТО (МАП) и других реформских активности које ће услиједити.

„Сигуран сам да је БиХ незаустављива на свом европском путу и молим вас да кроз закључке ове конференције будемо мотиватор за све који виде другачију БиХ. Ово треба бити модерна држава у којој хрватски народ мора бити равноправан с осталима“, навео је Човић.

Он је посебно нагласио стабилност која је потребна БиХ и земљама из окружења.

Научно-стручни скуп „Рјешење хрватског питања за европску БиХ“ одржава се два дана у хотелу „Гранд“ у Неуму под високим покровитељством кабинета предсједавајућег Предсједништва БиХ.

Организатори скупа су Хрватска академија наука и умјетности у БиХ, Ректорски збор Републике Хрватске, Универзитет у Мостару, Одјел за науку и образовање Хрватског народног сабора БиХ (ХНС), те Институт за друштвено-политичка истраживања (ИДПИ) из Мостара.

(Срна)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар