Главно Федерација/БиХ

Човић: Јачаћемо везе Хрвата БиХ са Хрватском и кроз заједничке пројекте и инвестиције

ПРЕД ГЕНЕРАЛИМА У ЗАГРЕБУ ГОВОРИО О „РЈЕШЕЊУ ХРВАТСКОГ ПИТАЊА ЗА ЕВРОПСКУ БиХ“

ЧЛАН Предсједништва БиХ Драган Човић одржао је данас у централи Хрватског генералског збора у Загребу предавање о теми „Рјешење хрватског питања за европску Босну и Херцеговину“.

У уводном дијелу излагања, Човић је истакнуо да хрватско питање у Босни и Херцеговини није засебно питање једнога народа, него се ради о универзалном питању уставности и владавине права, једнакоправности, те укупне евроатлантске перспективе државе Босне и Херцеговине.

Говорио је о значају уставног начела легитимног представљања, односно демократског интегритета сва три конститутивна народа код избора чланова Предсједништва БиХ, али и представника на свим другим административно-политичким нивоима, што је нарочито значајно за Хрвате као најмалобројнији конститутивни народ у БиХ.

У том смислу је измјена Изборног закона БиХ, у складу с одлукама Уставног суда БиХ и Европског суда за људска права, изузетно важна.

Као један од посебно значајних аспеката хрватског питања, уз измјену Изборнога закона БиХ, Човић види и у јачању веза Хрвата Босне и Херцеговине с Републиком Хрватском, кроз сарадњу у подручју креирања заједничке, јединствене демографске политике, рјешење питања бранитељске популације, те јачање културних и образовних веза.

Сви ови видови сарадње, уз заједничке пројекте и инвестиције на привредном нивоу, представљали би заједничку стратегију Хрвата овог поднебља.

Осврнуо се и на питање евроатлантске перспективе државе Босне и Херцеговине. Казао је да је оно од посебног значаја за све њезине народе, те да ће Хрвати БиХ наставити да активно, системски и организовано предводње и проводе интегрисање БиХ у Европску унију и НАТО, саопштено је из Предсједништва БиХ.

(Фена)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар