Главно Скупштина РС

Чубриловић: Исказаћемо добру вољу и учинити покушај да се отвори дијалог у БиХ

„ОНО ШТО ДОГОВОРЕ ДОМАЋИ АКТЕРИ МОЖЕ ИМАТИ МНОГО ДУЖИ ВИЈЕК ТРАЈАЊА ОД ОНОГ ШТО НАМЕЋУ СТРАНЦИ“
  • Нагласио у интервјуу за БХРТ да би било добродошло разумијевање поводом иницијативе Милорада Додика да се законом учини кажњивим квалификовање Републике Српске и српског народа геноцидним јер је то једно од могућих рјешења за излаз из актуелне политичке кризе

ПРЕДСЈЕДНИК Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић не очекује да ће на сутрашњој сједници парламента Српске бити донијета конкретна рјешења за актуелну политичку кризу, али сматра да може бити добра полазна основа за рјешавање горућих питања.

„Што се тиче сутрашње сједнице, ово је с наше стране исказивања добре воље и покушај да се отвори дијалог у БиХ, прије свега домаћих политичара, без посредовања, а међународни представници свакако су добродошли да подрже те договоре, за које сам сигуран да могу имати много дужи вијек трајања него наметнута рјешења кад је ријеч о БиХ, без обзира о којој је теми ријеч“, рекао је Чубриловић.

Према његовим ријечима, један дио политичке сцене у БиХ увијек очекује да рјешење дође са стране, па да буде или прихваћено или наметнуто.

Мислим да су та времена иза нас и да су дијалог односно компромис једино рјешење за БиХ уколико неко мисли да БиХ преживи и траје“, истакао је Чубриловић.

Он сматра да у преговорима релевантних судионика треба доћи до одговора да ли ће доћи до враћања надлежности или веће централизације, при чему највећи број грађана БиХ то треба да прихвати.

Ми имамо институција на нивоу БиХ које нису дале очекиване резултате. Једном мора да се преиспита да ли је постојање тих институција оправдано“, констатовао је Чубриловић и додао да је зато важан дијалог домаћих политичара.

Он је указао да се свједочи да ни међународни посредници у посљедње вријеме не постижу ефекте заказујући разне преговоре.

Говорећи о позиву предсједницима ХДЗ БиХ Драгану Човићу и СДА Бакиру Изетбеговићу да се обрате на сутрашњој сједници Народне скупштине Републике Српске, Чубриловић је изразио жаљење што су неки политички актери погрешно схватили тај његов позив, јер се ради о предсједницима странака које имају своје представнике у Народној скупштини и Вијећу народа Српске.

„Они треба да дају своју оцјену и препоруке за заједничко дјеловање. Жао ми је што  Иетбеговић није искористио своју прилику, а Човића очекујемо да се појави, имамо потврде да ће се то десити“, рекао је Чубриловић.

Оцијенио је да сама коресподенција предсједника СДА са Народном скупштином може да наговијести неко боље вријеме.

Коментаришући наводе предсједника СНСД-а Милорада Додика да би законом требало бити кажњиво квалификовање Републике Српске и српског народа геноцидним и да је то једно од могућих рјешења за излаз из актуелне политичке кризе, Чубриловић је истакао да је сваки приједлог добродошао и да политички актери треба да дају свој суд о томе.

Уколико би наишли на разумијевање политичких партнера, сигурно је да би оно добродошло. Ријеч је о измјени једног закона о чему свој суд треба да дају све политичке опције“, додао је Чубриловић.

Предсједник Народне скупштине Републике Српске сматра да су јуче завршени преговори у Неуму о измјенама Изборног закона БиХ вођеним уз међународно посредовање показали да без договора домаћих представника тешко могу да заживе рјешења која ће бити на добробит свих у БиХ.

„Мора се доћи до компромиса и компромис је кључна ријеч за БиХ“, истакао је Чубриловић за БХРТ.

Напоменуо је да ће се и сутрашња сједница одвијати по инструкцијама Института за јавно здравство и да ће бити присутни само они који су неопходни.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар