Главно Скупштина РС

Чубриловић: Ми смо за дејтонска рјешења и децентрализацију државне заједнице БиХ

„УСТАВ РС ГАРАНТУЈЕ ОЧУВАЊЕ УСТАВНОПРАВНОГ КАПАЦИТЕТА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ“
  • Устав Републике Српске једногласно је 28. фебруара 1992. године усвојила Скупштина српског народа у БиХ, која је раније, 9. јануара, донијела Декларацију о проглашењу Републике српског народа БиХ

ПРЕДСЈЕДНИК Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић изјавио је данас да Устав Српске гарантује очување и заштиту уставноправног капацитета Републике Српске, као јединственог, равноправног и недјељивог државотворног дијела БиХ.

Чубриловић је, поводом 26 година од доношења Устава, оцијенио да је то најважнији документ који потврђује континуитет постојања и функционисања демократских институција и државотворности Републике Српске у оквиру БиХ, саопштено је из Народне скупштине Републике Српске.

Предсједник Народне скупштине Српске је истакао да је највиши правни акт Републике Српске, који је, уз одређене амандмане, и данас на снази, донесен прије избијања трагичних сукоба и једностраног бошњачког и хрватског проглашења независности БиХ, након референдума на којем нису учествовали Срби.

„Народна скупштина Републике Српске, у оквиру својих надлежности, досљедно је посвећена очувању, изградњи и функционисању уставноправног и политичког система и јачању позиције Републике Српске у оквиру државне заједнице БиХ“, рекао је Чубриловић.

Он је додао да је, након 26 година од доношења и примјене Устава Републике Српске, неопходно усвојити одређене амандмане, с циљем очувања њених уставних надлежности, основних начела заштите виталног интереса ентитета и конститутивних народа, брисања смртне казне, заустављање преноса надлежности мимо процедура утврђених Уставом Републике, те обезбјеђивања услова за спровођење реформи на путу европских интеграција.

„Досљедно поштовање Устава Републике Српске неопходно је с циљем примјене дејтонских рјешења, децентрализације државне заједнице БиХ, демократизације друштва, јачања плурализма и очувања статуса ентитета, уважавајући интерес свих народа и грађана“, закључио је Чубриловић.

Устав Републике Српске једногласно је 28. фебруара 1992. године усвојила Скупштина српског народа у БиХ, која је раније, 9. јануара, донијела Декларацију о проглашењу Републике српског народа БиХ.

(Срна)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар