Главно Скупштина РС

Чубриловић: Српска и српски народ никада неће прихватити прославу 1. марта

„ТО ЈЕ СИМБОЛ ПОДЈЕЛА, ПРЕГЛАСАВАЊА, НАМЕТАЊА ВОЉЕ И УБИСТВА СРПСКОГ СВАТА НА БАШЧАРШИЈИ“
  • „Република Српска и српски народ славе 9. јануар – дан проглашења Републике Српске, а празнујемо и датум потписивања Дејтонског мировног споразума којим је окончан трагични ратни сукоб. Ни један наш закон не познаје 1. март, а закон о празницима никада није донесен у Парламентарној скупштини БиХ, тако да за нас дан независности БиХ не постоји“

ПРЕДСЈЕДНИК Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић изјавио је да је за Републику Српску неприхватљиво обиљежавање 1. марта који се у Федерацији Босне и Херцеговине празнује као дан независности.

Чубриловић је поручио да Република Српска, њене институције и српски народ никада неће прихватити прославу 1. марта, јер су и референдум о отцјепљењу БиХ од тадашње државе Југославије, који је одржан 1992. године против воље српског народа и гнусно убиство српског свата на Башчаршији, били увод у трагичан ратни сукоб.

„Република Српска и српски народ славе 9. јануар – дан проглашења Републике Српске, а празнујемо и датум потписивања Дејтонског мировног споразума којим је окончан трагични ратни сукоб. Ни један наш закон не познаје 1. март, а закон о празницима никада није донесен у Парламентарној скупштини БиХ, тако да за нас дан независности БиХ не постоји“, истакао је Чубриловић.

Чубриловић је нагласио да стални покушаји наметања празника у БиХ, без сагласности и воље српског народа и заједничких органа и институција, само воде додатној дестабилизацији земље и јачању неповјерења.

„Датум који је симбол подјела, прегласавања, наметања воље и трагичног убиства српског свата, а што је било увод у касније крваве сукобе, Република Српска не може и неће никада да слави“, закључио је Чубриловић.

https://www.nezavisne.com/novosti/bih/Cubrilovic-Za-Republiku-Srpsku-dan-drzavnosti-ne-postoji/466799

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар