Главно Предсједник РС

Цвијановић: Не може да се поштује оно што се каже у Сарајеву, а игноришу Бањалука и Мостар

НАГЛАСИЛА: ОПОЗИЦИЈА ГЛАСА ПРОТИВ СВЕГА ВАЖНОГ ИЛИ НАПУШТА СКУПШТИНУ
  • БиХ је у великом проблему, али Република Српска није разлог томе, него то што постоји менаџмент разних страних агенција, организација и сви би да се више питају и од предсједника Републике, Владе, Скупштине и њених посланика

ПРЕДСЈЕДНИК Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је данас да опозиција у Народној скупштини у континуитету напушта сједницу или гласа против када је ријеч важним питањима за Српску, као што је то био случај и на јучерашњој посебној сједници.

Јуче су остали да гласају против зато што су вјероватно видјели да неколико наших посланика из оправданих разлога нису били у прилици да буду на засједању“, рекла је Цвијановићева новинарима у Челинцу.

Она је констатовала да се опозиција тако понаша у континуитету када су у питању важне ствари које се делегирају гдје, између осталог, и српски члан Предсједништва БиХ покрене механизам вета на одлуке Предсједништва, па то онда дође на одлучивање у Народну скупштину.

„То је једна прилично провидна игра. Памтим период док сам била предсједник Владе да је тада, када смо се бавили важним питањима, опозиција напуштала сједницу Народне скупштине“, рекла је Цвијановићева.

Посланици Народне скупштине Републике Српске нису јуче подржали двотрећинском већином вето који је уложио српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик на пет одлука Предсједништва БиХ којима је прегласан.

Санкције пријетња политичарима који штите Устав

Цвијановић је истакла је да је лаж све што је наведено у информацији о британским санкцијама уведеним српском члану Предсједништва Милораду Додику и њој, те да је то намјера да се запријети политичарима у Српској који штите Устав и Дејтонски споразум.

Она је истакла да као личност, али и неко ко обавља важну функцију у Републици Српској, не трпи да јој „предавање држи“ било који амбасадор или неко ко долази из бијелог свијета и да јој објашњава како неодговорно обавља свој посао.

„Свој посао обављам одговорно и много одговорније према овој држави него што су они показали својим дјеловањем у њој. Нисам крива за стање у БиХ, али они јесу, зато што знају гдје леже проблеми, али се не баве њима, него настоје да сву кривицу и оптерећење пребаце на Републику Српску“, рекла је Цвијановићева новинарима у Челинцу.

Она је оцијенила да је БиХ у великом проблему, те напоменула да Република Српска није разлог томе, него зато што ту постоји менаџмент разних страних агенција, организација и сви би да се више питају и од предсједника Републике, Владе, Скупштине и њених посланика.

Говорећи о конкретном разлогу за увођење санкција, а који се односи на то да је искористила своју канцеларију за подношење закона у Републици Српској којима се настојало пренијети надлежности БиХ на ниво ентитета, Цвијановићева је рекла да предсједник Републике потписује законе које усваја Народна скупштина и неће без великог разлога да улази у било какав конфликт те врсте.

„То није радио ниједан предсједник, па неће ни овај, да проузрокује кризу у Републици Српској и долази у заваду са Народном скупштином само зато што то очекују неки странци“, рекла је Цвијановићева.

Ти странци, додала је она, могли су да су хтјели, али нису, и да разговарају и да договарају и да траже рјешења да су тако настројени, али нису тако настројени, него су поставили високе циљеве који су за њих вјероватно важни и оправдани.

„Ти циљеви за мене су апсолутно неважни и неодрживи, а то је да се мора поштовати оно што се каже у Сарајеву, а при том оно што се каже у Бањалуци или Мостару треба игнорисати“, рекла је Цвијановићева.

Влада Велике Британије објавила је јуче информацију о „првим санкцијама уведеним у оквиру режима за санкције за БиХ којима су обухваћени српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик и предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић“

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар