Главно Федерација/БиХ

Цвијановић: Нема колективнe одговорности – то је намјера болесних умова

ИЗА „СРЕБРЕНИЦЕ“ СТОЈИ МАШИНЕРИЈА КОЈА БИ ДА ИСКОРИСТИ АКТУЕЛНУ ГЛОБАЛНУ СИТУАЦИЈУ
  • Српски члан Предсједништва БиХ Жељка ЦВИЈАНОВИЋ: На тај начин покушавају да закрпе поцијепани свијет. А он није само поцијепан већ је и деструктиван
  • Мислим да је давно било вријеме да се закопају ратне сјекире и да се почне нормално живјети и сарађивати, без претензија да неко некоме нешто одузме и без претензија да некоме нешто ускрати

СРПСКИ члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић поручила је да одбија било какву колективну одговорност за дешавања у прошлости, истичући да је болесно, бескорисно и отежавајуће инсистирати на изгласавању резолуције у Сребреници у Генералној скупштини УН, а притом заговарати поштовање и суживот у БиХ.

– Мислим да је давно било вријеме да се закопају ратне сјекире и да се почне нормално живјети и сарађивати, без претензија да неко некоме нешто одузме и без претензија да некоме нешто ускрати – рекла је Цвијановић у Бањалуци.

Када је ријеч о исходу гласања о резолуцији у УН, Цвијановићева је истакла да иза тога стоји машинерија која настоји да искористи актуелну глобалну ситуацију и навела да Сребреницу због дешавања у свијету, искориштавају као неку тачку помирења.

– На тај начин покушавају да закрпе поцијепани свијет. Он није само поцијепан већ је и деструктиван – навела је Цвијановић.

Она је истакла да ће се о наведеној резолуцији расправљати након двије већ раније донесене, а то је она о Руанди и универзална резолуција која се односила на све почињене злочине.

– Управо због тога да не би нико појединачно то проблематизовао и долазио сваког мјесеца у Генералну скупштину са политичким захтјевима. За разлику од тога, овдје нема јединства. Ако буде усвојена, то ће бити далеко од консензуса и једногласне глобалне подршке – рекла је Цвијановић.

Према њеним ријечима, представници бројних земаља разумију контекст због чега се инсистира да се о наведеној резолуцији разговара на Генералној скупштини, али да исто тако представници тих држава имају обавезу, због историјских и религијских разлога, да је подрже.

– Не желим да повриједим ниједну жртву. Мислим да су све жртве заслужиле апсолутно поштовање. Не само у овом нашем несрећном рату, већ све жртве страдале у ратовима. Не правим никакву разлику и не водим кампању против некога – поручила је Цвијановић.

Заступајући ову тезу, Цвијановић је рекла да у Сарајеву то не гледају тако и да лажно тврде да неко негира жртве.

– На стуб срама треба прикуцати свакога ко злоупотребљава лошу судбину било кога. Нема ријечи о колективној одговорности. То је намјера болесних умова. Не прихватамо никакву колективну одговорност – рекла је Цвијановић.

Она је истакла да су злочини почињени у Сребреници добили свој судски епилог, упркос чињеници да многи и данас сматрају да такве пресуде нису адекватне и не одражавају стварно стање.

– Могу да кажем да је сада ово непотребно. Имате читаву хајку по мрежама и то заправо показује скривене намјере. Не може нам нико онда говорити како их нема. Жалосно – закључила је Цвијановић.

Сједница Генералне скупштине УН на којој би требало да буде разматран приједлог резолуције о Сребреници биће одржана у четвртак, 23. маја, објављено је на страници Генералне скупштине УН.

Гласање о резолуцији одгађано је неколико пута.

(Срна)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар