Главно Предсједник РС

Цвијановић: Подвала у режији политичког Сарајева и бошњачких лобиста у Европском парламенту

ПОЗИВАЊЕ ШМИТА „НА САСЛУШАЊЕ“ ЈЕ ПЛОД БОРБЕ ИЗМЕЂУ ПОСЛАНИКА КОЈИ ПОДРЖАВАЈУ БОШЊАКЕ И ХРВАТЕ
  • Коалиција од 25 представника Европског парламента и парламената у Њемачкој, Холандији и Француској позвала је ОХР да поништи недавну одлуку о измјени Изборног закона БиХ, а Кристијан Шмит ће бити саслушан пред парламентарним Комитетом за спољне послове

ПРЕДСЈЕДНИЦА Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је Срни да позив ОХР-у да поништи недавну одлуку о измјени Изборног закона БиХ, који је упутила коалиција од 25 представника Европског парламента и парламената у Њемачкој, Холандији и Француској, нема везе са бригом за демократију, већ је ријеч о најобичнијој подвали у режији политичког Сарајева и бошњачких лобиста у Европском парламенту који су успротивили рјешењима која не одговарају Бошњацима.

– Њих да интересује демократија, они би давно позвали на рапорт све досадашње високе представнике који су измрцварили уставни систем БиХ и иживљавали се на надлежностима Републике Српске – истакла је Цвијановић.

На молбу Срне да прокоментарише и њихов позив да Кристијан Шмит буде саслушан пред парламентарним Комитетом за спољне послове да би, како је наведено, разјаснио разлоге за своју недемократску мјеру, предсједник Републике Српске је рекла да та закашњела реакција у случају Шмита, чији легитимитет оспоравају институције Републике Српске, у том смислу и не значи ништа осим борбе између европских парламентараца зависно од тога да ли подржавају бошњачку или хрватску ствар.

– Значи, ништа принципијелно и ништа што би помогло БиХ да живи свој нормалан уставни живот у којем сви народи имају своја уставна права. Нажалост, европске институције су остале нијеме на све недемократске акције међународних представника, што је прилично жалосна чињеница. Нама не треба Европски парламент у којем се неко сјетио 2022. године да неки Кристијан Шмит нема неко право, већ искрене демократе које би још давно оспориле такав брутални, неправни интервенционизам који урушава уставни систем и погодује политичким апетитима једног од три конститутивна народа у БиХ – нагласила је Цвијановић.

Да су то радили и да су стимулисали унутрашњи дијалог домаћих актера, указала је Цвијановић, не би се нико ни морао борити за своја уставна права, већ би их у потпуности упражњавао.

Предсједница Српске упитала је и како су демократски изабрани посланици Европског парламента напрасно, сада, након вишегодишњег ћутања, постали забринути због недемократских метода неизабраних странаца?

Коалиција од 25 представника Европског парламента и парламената у Њемачкој, Холандији и Француској позвала је ОХР да поништи недавну одлуку о измјени Изборног закона БиХ, а Кристијан Шмит ће бити саслушан пред парламентарним Комитетом за спољне послове, објавила је члан Европског парламента Тинеке Стрик.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар