Главно Предсједник РС

Цвијановић: Српска трагедију 12 бањалучких беба никад не смије заборавити

ПРЕДСЈЕДНИК РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ ПОЛОЖИЛА ВИЈЕНАЦ НА СПОМЕН-ОБИЉЕЖЈЕ „ЖИВОТ“
  • Жељка ЦВИЈАНОВИЋ: „Обавеза је свих да памте овако тешке датуме, да се из тога извуку озбиљне поуке. Да разумијемо да нас је неко некад ставио у један међународни наметнути измишљени концепт и да су због тога услиједила сва она страдања и све оне неправде које смо морали да преживимо
  • И данас доживљавамо различите неправде, али је наша обавеза да јачамо Републику Српску. Република треба да памти, да јача себе и своје институције, да са свима ради и сарађује, али да највише вјерује у себе и у свој капацитет

ПРЕДСЈЕДНИК Републике Српске Жељка Цвијановић истакла је да институције Српске никада не смију да забораве тешку трагедију страдања 12 беба у Бањалуци 1992. године.

Институције Републике Српске не смију заборавити једну овако тешку трагедију која је породична, али ово је и трагедија Републике Српске“, рекла је Цвијановићева обраћајући се код спомен-обиљежја „Живот“ у Бањалуци посвећен бањалучким бебама.

Она је рекла да је смрт бањалучких беба намјерно изазвана од свјетских моћника, те да се о томе никада не смије престати говорити.

Ово није резултат неких тешких битака, већ одлуке која је требало да буде донесена, а није, како би било хумано очекивати у тешким ратним временима“, каже Цвијановићева.

Подсјетилаје  да је међу страдалим бебама било дјеце која припадају породицама различитих националности, што довољно говори.

Цвијановићева је истакла да Република Српска треба да памти, да јача себе и своје институције, да са свима ради и сарађује, али да највише вјерује у себе и у свој капацитет.

Она је указала на обавезу свих да памте овако тешке датуме, да се из тога извуку озбиљне поуке.

Да разумијемо да нас је неко некад ставио у један међународни наметнути измишљени концепт и да су због тога услиједила сва она страдања и све оне неправде које смо морали да преживимо. И данас доживљавамо различите неправде, али је наша обавеза да јачамо Републику Српску“, истакла је Цвијановићева.

Закључила је да не смију бити заборављени ни сви они људи који су несебично давали подршку, трудили се и настојали да допреме кисеоник и да буду на услузи грађанима и породицама.

Код спомен-обиљежја „Живот“, који је посвећен бањалучким бебама, вијенце су положили предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић, као и мајке 12 беба.

По једну ружу положили су изасланик српског члана и предсједавајућег Предсједништва БиХ Нина Сајић, представник Министарства рада и борачко-инвалидске заштите, директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић, директор Универзитетског клиничкиог центра Републике српске Владо Ђајић.

По једну ружу положили су и представници града Бањалука, представници Републичке и бањалучке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила.

Прва беба умрла је 22. маја 1992. године након чега је услиједила агонија и смрт осталих беба. До 19. јуна исте године у Бањалуци је умрло 12 беба које су постале симбол кршења људских права и нељудскости међународне заједнице.

Агонија је прекинута пробојем коридора и спајањем бањалучке регије са осталим дијеловима Републике Српске и Србије.

Тринаеста беба Слађана Кобаш битку за живот изгубила је са 14 година, а 14. беби Марку Медаковићу недостатак кисеоника оставио је посљедице за цијели живот.

Подршка младим умјетницима да сниме филм о 12 беба

Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић пружила је подршку иницијативи групе младих умјетника из Бањалуке да сниме филм о 12 бањалучких беба.

Цвијановићева је рекла да је посебно радује чињеница да је таква иницијатива покренута од младих људи из Бањалуке који су готово вршњаци ове дјеце која су страдала.

Подршка за то од мене као од предсједника Републике Српске и знам да ће та подршка постојати у оквиру Владе, воде се одређени разговори“, рекла је Цвијановићева новинарима у Бањалуци гдје је положила вијенце код спомен-обиљежја „Живот“ посвећен бањалучким бебама.

Она је рекла да је задовољна том иницијативом која се појавила поред публикације коју је објавио Републички центар за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица.

Морам рећи да сам задовољна чињеницом да видим иницијативу групе младих умјетника из Бањалуке који желе да сниме филм као знак сјећања и поштовања према страдалим бебама“, истакла је Цвијановићева.

Она је додала да ће се на један посебан начин, који ће трајно оставити неки траг, помоћи да се тога сви увијек трајно, на прави начин, присјећају, као и да се искаже поштовање свим људима, многих тихим херојима, људима који су се ставили на располагање да се допреми кисеоник и спасу мали, тек рођени животи.

Цвијановићева је захвалила и Удружењу „12 беба“ чији рад подржава, као и њихову жељу да заједно раде и да се окупљају.

(Срна)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар