Главно Свијет

Цвијановић у Будимпешти: Борба за демографску обнову мора се водити на више фронтова

„ТЕМЕЉ УСПЈЕШНОГ ДРУШТВА ЈЕ БРАК КАО ЗАЈЕДНИЦА МУШКАРЦА И ЖЕНЕ“
  • На Демографском форуму „Породица као кључ безбедности“ рекла: „Свједоци смо да се посљедњих деценија све традиционалне институције, од породице, преко вјерских заједница, па све до суверене државе, налазе под снажним ударима. Нашим државама и народима се непрестано намећу вриједносни системи који нису компатибилни са нашим традиционалним вриједностима“
  • „Свака аутентичност доживљава се непријатељски, а сви они који се не уклапају у глобалистички и либерални наратив изложени су критици, притисцима, па и различитим рестриктивним мјерама. Тежи се културној и политичкој унификацији држава и народа, у оквиру које треба да преузмемо туђи, а одрекнемо се сопственог идентитета. У таквом свијету нема мјеста за промоцију породичних вриједности“
  • Ако поставите логично питање – куда све то води, додаје она, истог тренутка ће вас етикетирати као хомофоба, екстремисту и некога ко не поштује људска и мањинска права; и све то без дубљег промишљања, без било какве расправе или дијалога. На исти начин ће вас третирати ако отворено кажете да је бесмислица и ноторна глупост да оца и мајку дефинишемо као првог родитеља и другог родитеља или да дефинишемо род као неко пуко питање избора

СРПСКИ члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић, која учествује на 5. Демографском самиту у Будимпешти „Породица – кључ безбедности“ рекла је да је обавеза свих да се покуша скренути пажња јавности на изазове у области демографије, који су заједнички готово свим европским земљама.

– Сматрам да је и сам концепт овогодишњег самита, „Породица као кључ безбедности“, веома ефектан и пажљиво одабран. Нажалост, у Европи која се суочава са веома озбиљном демографском кризом, овој теми се не придаје довољно пажње. Утолико је већи значај скупова попут овога у Будимпешти, као и наша обавеза да покушамо скренути пажњу јавности на изазове у области демографије који су заједнички готово свим европским земљама – поручила је Цвијановићева у свом обраћању на овом демографском самиту.

Ако је демографија кључ нашег опстанка, каже Цвијановићева, а сложићемо се да је ријеч о елементарној биолошкој чињеници, онда је породица свакако претпоставка стабилног демографског развоја.

– Снажна породица у чијој основи је брак као заједница мушкарца и жене, а не било какве варијације на тему, темељ је успјешног друштва. Ако једна држава у дужем временском периоду биљежи негативан природни прираштај и изразито неповољне демографске трендове, то у будућности може довести до бројних поремећаја у њеном функционисању – поручила је она.

Наводи да суочавање са таквим изазовима, наравно, захтијева свеобухватно сагледавање њихових узрока, не само од стране надлежних државних институција, већ и стручне јавности, медија, академске заједнице, цивилног сектора, односно друштва у цјелини.

– Дискусије о демографији и пронаталитетним политикама често се сведу искључиво на финансијски или материјални аспект. А, наравно, власти осмишљавају одређене мјере, издвајају новац, креирају пореске олакшице, обезбјеђују разне погодности, дају повољне кредите младим брачним паровима, помажу им у рјешавању стамбеног питања и тако даље – каже Цвијановићева.

Сматра да је тај материјални или финансијски сегмент веома важан и незаобилазан за сваку државу која на озбиљан начин приступа овом питању.

– Баш као што је одређена егзистенцијална и материјална сигурност важна за заснивање и проширење породице. Ипак, да су материјална сигурност и добар животни стандард једина претпоставка демографског развоја, онда вјероватно о овој теми у Европи не бисмо ни говорили, барем не на овај начин. Како објаснити то да већина земаља са високим животним стандардом, укључујући скоро све европске, биљежи негативне стопе природног прираштаја, док се у мање развијеним земљама у остатку свијета стопе рађања много више? – пита Цвијановићева.

Ово јасно, каже она, указује на то да су узроци демографске кризе много дубљи и сложенији него што се на први поглед чини.

– Један од главних узрока је криза породице која је опет условљена савременим културним и вриједносним обрасцима. Свједоци смо да се посљедњих деценија све традиционалне институције, од породице, преко вјерских заједница, па све до суверене државе, налазе под снажним ударима. Нашим државама и народима се посредством савремене културе, мејнстрим медија и различитих међународних, владиних и невладиних организација, непрестано намећу вриједносни системи који нису компатибилни са нашим традиционалним вриједностима – сматра српски члан Предсједништва БиХ.

Истиче да се свака аутентичност доживљава се непријатељски, а сви они који се не уклапају у глобалистички и либерални наратив изложени су критици, притисцима, па и различитим рестриктивним мјерама.

– Тежи се културној и политичкој унификацији држава и народа, у оквиру које треба да преузмемо туђи, а одрекнемо се сопственог идентитета. У таквом свијету нема мјеста за промоцију породичних вриједности. Али, с друге стране, има јако пуно мјеста за агресивну пропаганду и промоцију права оних који одступају од концепта традиционалне породице која је заснована на заједници мушкарца и жене и њихове мушке и женске дјеце – нагласила је она.

Ако поставите логично питање – куда све то води, додаје она, истог тренутка ће вас етикетирати као хомофоба, екстремисту и некога ко не поштује људска и мањинска права; и све то без дубљег промишљања, без било какве расправе или дијалога.

– На исти начин ће вас третирати ако отворено кажете да је бесмислица и ноторна глупост да оца и мајку дефинишемо као првог родитеља и другог родитеља или да дефинишемо род као неко пуко питање избора. Калупима наводне „политичке коректности“ ограничава нам се право да поставимо питања и делегирамо теме од суштинског значаја за нашу будућност и наша друштва – каже Цвијановићева.

Ипак, додаје она, то не умањује нашу одговорност да се таквим намјерама још одлучније супротставимо.

– И кад говоримо о слободи избора, онда и ми морамо бити веома гласни када промовишемо модел традиционалне породице. Подједнако важан задатак је да проникнемо у суштину радикалног индивидуализма и самодовољности који су широм Европе, па и у нашим земљама постали тренд. Вјерујем да у томе лежи барем дио одговора на питање због чега многи млади људи уопште не размишљају о заснивању породице; због чега је годину за годином склопљених бракова све мање, а развода све више – сматра она.

Наглашава да је потребно много труда, воље и посвећености да бисмо одговорили на ова питања, а још више да бисмо понудили адекватна рјешења.

– Борба за демографску обнову не подразумијева битку на једном, већ на више фронтова. Наравно да је важно да младим људима који желе да заснују породице понудимо подстицајан општи амбијент у друштву: стабилну економску ситуацију, добро плаћене послове, уређен здравствени и образовни систем, мирно и безбједно окружење. Наравно да је потребно и да институције креирају и спроводе ефикасне пронаталитетне мјере, како би младим људима помогле у процесу стицања потомства – рекла је она.

Али је исто тако неопходно да у јавности, додаје она, култури и образовању ревитализујемо улогу породице и промовишемо њене најљепше вриједности.

– Важно је да покажемо да заснивање брака и стварање породице није терет, нити одрицање од личног комодитета, већ напредак и надоградња сваког појединца кроз заједницу. Много дивних, складних и успјешних вишечланих породица сам упознала широм Републике Српске. Сјећам се ријечи једне мајке осморо дјеце која ми је кроз шалу, а опет искрено, рекла да јој је много лакше са осморо, него што је било са двоје дјеце. Разлог је био што су старија дјеца у међувремену стасала, па су преузела бригу о оним најмлађим – истакла је она и додала да су је овакви сусрети мотивисали да, као предсједник Владе Републике Српске, предложи увођење мјесечне плате за све незапослене породиље, које ово право остварују 12 мјесеци, односно 18 мјесеци за близанце и свако треће и наредно дијете.

– Породице са једним незапосленим родитељем које имају четворо или више дјеце у Републици Српској остварују право на мјесечну накнаду све док је једно од дјеце малољетно. Исто тако, постоје и друге мјере за помоћ породицама, попут једнократне помоћи за опрему новорођенчета, бесплатног поступка вантјелесне оплодње, бесплатних уџбеника за основце, као и субвенционисаних каматних стопе на стамбене кредите за младе брачне парове – навела је она.

Нагласила је да је захвална мађарској влади која јој је пренијела властита искуства у тренутку „када смо унапређивали наш програм пронаталитетних мјера“.

– Мађарска је сјајан примјер земље која се на озбиљан и свеобухватан начин бави демографским питањима. Управо о томе свједочи и овај одлично организовани и, сада већ традиционални, демографски самит. Веома је важно да о овој теми разговарамо, да се међусобно повезујемо и да једни од других учимо. Сви морамо бити свјесни и да запостављањем породице запостављамо и демографију, а посљедично и сопствену будућност. А тако нешто никада не смијемо дозволити. Нека овај скуп буде подсјетник за нашу обавезу чувања породице и традиционалних вриједности ако желимо да наше земље буду успјешне у будућности – рекла је Цвијановићева и захвалила се на пажњи.

Рекла је да је велика част и привилегија што присуствује Самиту и захвалила предсједници Каталин Новак на позиву, као и прилици да се обрати на овако значајном скупу.

Честитала је на успјешној организацији скупа, као и на посвећености овој, како је нагласила, важној теми од које најнепосредније зависи будућност народа, земаља, као и цијеле Европе.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар